Teplá játra dochladit!
12.10.2012
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 12.10.2012
Kilo vepřových jater v Holicích (Pardubický kraj) a zhruba 3 kg párků a klobás v Koryčanech (Zlínský kraj) nařídily místní krajské veterinární správy dochladit na legislativou předepsanou teplotu (u drobů do 3 °C) a výrobcem stanovenou teplotu v případě párků a klobás. Bylo to možné z toho důvodu, že sice teplota byla překročena, ale výrobky nejevily známky smyslových změn.
To výrobky s prošlým datem použitelnosti zjistili veterinární inspektoři v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V prvním případě šlo o 35,5 kg balené uzené vepřové kýty a o 3 krůty, ve druhém případě šlo o prošlé masné polotovary, zhruba 12 kg masových směsí. V obou bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, popřípadě o likvidaci výrobků (neškodné odstranění).
Na farmářském trhu v Liberci veterináři zjistili jednu přepravku uzených mas a klobás, a to bez jakéhokoli názvu, bez data použitelnosti, trvanlivosti, skladovacích podmínek, chybělo i složení a uvedení původu. Prodejce musel okamžitě ukončit prodej a bude mu uložena pokuta.
Ve Zlínském kraji zjistili inspektoři v chladírně prodejny téměř 7 kg mletého masa do zásoby. To nelze. Mleté maso lze umlít přímo před zákazníkem, popřípadě vyrobit polotovar. Namlít maso předem není povoleno. A navíc neodpovídala teplota. I zde musí provozovatel počítat s uložením pokuty.
Taková byla situace v uplynulých deseti dnech, to jsou případy, které řešili inspektoři krajských veterinárních správ.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem