Polská zmrzlina nebezpečná alergikům
17.5.2012
Inspekce nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s. stáhnout z oběhu potravinu TESCO Almond mražený krém s rostlinným tukem, vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi, 120 ml, doba minimální trvanlivosti: 28.06.13. Dodavatel: KILARGO SP. Z O.O., CHECH ȽO PIERWSZE, UL. TOROWA 13, 95-082 DOBROŇ, POLSKO, Vyrobeno pro TESCO/POLSKA/ Sp. z o.o., ul. Kapelanka 56, 30-347 Kraków, Polsko.
Mražený krém má na obalu uvedeno "může obsahovat stopové množství jiných suchých skořápkových plodů a arašídů". Laboratorní analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 252 mg/kg, což cca desetinásobně překračuje akceptovatelnou míru pro stopový výskyt. Arašídy jsou významný alergen a nevědomé požití alergikem může způsobit závažné zdravotní komplikace. V souladu s nařízením ES 178/2002 proto potravina není považována za bezpečnou. V současnosti je výrobek stahován z obchodů a prodejce informuje spotřebitele na svém webovém portálu. Do České republiky bylo dodáno 18 240 kusů.
Stejný výrobek značky Tesco nevyhověl ve shodném parametru už v minulém roce. Analýza tehdy prokázala množství arašídů ještě pětkrát vyšší, 1251mg/kg a inspekce nařídila jeho stažení z obchodní sítě.
Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí
Zdroj: SZPI
Další informace:
A-Z slovník pro spotřebitele: "Alergie na podzemnici" (= Alergie na arašídy)
"Alergie na ořechy"
"Alergie"
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
27.11.
0°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A