Poškození rostlin mrazem
13.2.2012
Odborníci VÚRV, v.v.i. připravili základní informace, jak zjistit životnost rostlin obilovin a řepky. Metodický pokyn najdete zde. Jsou v něm uvedeny i aktuální fotografie z praktické zkoušky, při níž jsme odebrali dne 10. 2. 2012 z pole v Praze - Ruzyni rostlinky ječmene (dvě odrůdy), pšenice (dvě odrůdy) a řepky. Detailní snímky zachycují rostliny těsně po odběru, po přepravě do budovy a po založení testu životnosti. Zatím se ukazuje, že přežijí téměř všechny. Řepky ze 100 %, i když mají vršky listů zmrzlé. Ječmeny i pšenice už vytvářejí nové kořeny a listy.
Stejně jako na celém území ČR i v této lokalitě nastoupily začátkem února velké mrazy a již 2. 2. byla naměřena minimální teplota vzduchu v 5 cm nad zemí -18 °C, další den -20 °C. Na rozdíl od většiny území však rostliny od velkých mrazů chránila slabá vrstva sněhu (2 - 3 cm), která se ještě zvětšila v minulých dnech. Díky sněhové pokrývce a nepřemokřené ornici půda promrzala jen velmi pomalu a v hloubce 3 cm teplota neklesla pod -7,1 °C. Ráno před zkušebním odběrem byla naměřena přízemní teplota -23,5 °C, následující den (sobota 11. 2.) dokonce -25,4 °C. Teplota půdy v 5 cm pod povrchem byla nejnižší dne 6. 2., kdy dosáhla -6,1 °C. Promrznutí půdy se blíží hloubce 50 cm.
V příštích dnech přineseme informace o stavu rostlin nejen v Ruzyni, ale i v dalších oblastech. Současně tým odborníků z VÚRV, v.v.i. připravuje návrhy na potřebná opatření (ošetření porostů, příp. čím je nahradit v případě zaorání).
V příloze najdete článek na téma zimovzdornosti sortimentu odrůd ozimé pšenice (zveřejnění je domluveno s redakcí Úrody).
Uvítáme i Vaše poznatky a hodnocení situace v jednotlivých oblastech ČR.
Kontakt:
RNDr. Ilja Prášil, CSc., Ing. Pavla Prášilová
prasil(a)vurv.cz, prasilova(a)vurv.cz
tel.: 233 022 440, mob.: 733 536 313
Výsledky měření ústavní agrometeorologické stanice v Praze - Ruzyni najdete buď ve formě vyhledávací databáze a nebo aktuálního grafu vývoje sledovaných veličin za uplynulých 24 hodin. Naše automatická meteostanice měří teploty vzduchu a půdy, vlhkost půdy, globální sluneční záření, fotosynteticky aktivní radiaci, atmosférický tlak, srážky, vítr apod.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem