Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot,

16.1.2012

Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.

V současném zimním období (v nastávajících nízkých teplotách) a větší poptávce po potravinách s vyšším přirozeným obsahem vitamínů je na místě i nemalá pozornost při nákupu čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny. Kromě celoročně objevujících se nedostatků (jako např. ovoce a zelenina s plísní a hnilobou, znečištěné, nečerstvého vzhledu, povadlé, napadené škůdci, apod.) hrozí při současných venkovních teplotách poškození ovoce a zeleniny mrazem.

Poškození mrazem nemusí spotřebitel běžným laickým posouzením při nákupu vždy jednoznačně odhalit. Vady takto poškozených produktů se projeví až doma, kdy dojde k vyrovnání teploty potraviny s okolním prostředím. Většinou se změní konzistence produktů, dojde ke ztrátě typického vybarvení v neposlední řadě i ke změnám chuti. Rostlinná pletiva jsou v důsledku působení mrazu zcela poškozena, a tím dochází k nežádoucím smyslovým, jakostním a mikrobiologickým změnám (hnilobným procesům). Výsledkem zdánlivě výhodného nákupu za přijatelné ceny je pak zklamání a výrobky zpravidla putují do koše, protože jsou nekonzumovatelné.

I prodej brambor má svá pravidla. V těchto měsících jsou spotřebiteli nabízeny brambory konzumní pozdní, a to prané či neprané. Největšími nedostatky  u brambor konzumních pozdních je výskyt hniloby, šedých a černých skvrn v dužnině,  mechanických pohmožděnin, obecné strupovitosti a  výskyt klíčků, kdy vyhláška MZe č. 157/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů, dovoluje brambory pouze s klíčky do 3 mm.

Teplota skladování a prodeje brambor by neměla klesnout pod +2 °C, pod níž brambory začínají sládnout. Tento jev je způsoben  destrukcí škrobu a nahromadění cukru.  Jsou-li brambory vystaveny teplotě pod bod mrazu, a to i  krátkodobě, dochází k jejich namrzání a dle vyhlášky je již nelze dále nabízet k prodeji. Namrzlé brambory se můžou poznat podle toho, že při rychlém zahřátí (v dlani) za několik minut hlízy zvlhnou a na omak je znatelný menší odpor dužniny pod slupkou.

Zdroj: MZe
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.12.
Počasí na den 03.12.
0°C / 4°C

04.12.
Počasí na den 04.12.
0°C / 4°C

05.12.
Počasí na den 05.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A