Více mléka, méně tuku
1.12.2011
Vědci z Leibnitzova Institutu pro biologii užitkových zvířat (FBN) v Dummersdorfu se podařilo u hybridního skotu vzniklého křížením dvou plemen - německého charolais a německého holštýna - identifikovat gen, který je odpovědný za rychlejší růst před i po narození. Plemenice, které mají methionin v NCAPG genu, produkují větší množství aminokyseliny argininu. To vede kromě zesílené tvorby svaloviny také k menšímu ukládání tuku. Telata již v době porodu vážila o 3 kg více než čistokrevná telata výchozích plemen. Ve věku 18 měsíců činil rozdíl mezi telaty již přibližně 25 kg.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem