Kontrola kečupů potvrdila jejich nezávadnost
28.11.2011
Zejména na základě informací zveřejněných v médiích, podle nichž některé konkrétní kečupy obsahují kontaminující látky, provedla SZPI odběr vzorků a následné laboratorní analýzy vybraných kečupů na přítomnost pesticidů a mykotoxinů. Kontrola se týkala také jakosti a správného značení. Laboratorní výsledky prokázaly, že kontrolované výrobky jsou pro spotřebitele bezpečné.
Na přítomnost pesticidů byly analyzovány dva vzorky (Heinz Tomato Ketchup rajčatový kečup jemný a Jemný kečup Hellmanns). Oba kečupy byly vyhodnoceny jako vyhovující a tedy bezpečné. Zjištěné stopové množství sledovaných látek splňovalo předepsané limity pro kečupy, splnilo by ale i normy stanovené např. pro dětskou výživu.
COOP klasik KEČUP jemný a SPAR Kečup sladký byly testovány na mykotoxiny. Tyto látky nebyly v testovaných vzorcích zjištěny, resp. nebylo dosaženo hranice jejich detekovatelného množství.
Další čtyři vzorky byly testovány na jakost. Clever Kečup jemný (šarže L120811, DMT 090213) a Hamé Kečup sladký (šarže L010911, DMT 010313) vykazovaly mírně nižší podíl rajčatové sušiny. K nápravě bylo výrobci uloženo důsledné dodržení technologických postupů při výrobě.
Kontrola prokázala určité nedostatky ve značení odebraných kečupů. V několika případech nebyl na obale uveden údaj o množství rajčat. SZPI proto nařídila výrobcům kečupy doznačit.
Zdroj: Agronavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A