Označování potravinářských výrobků
23.8.2005
V horní části oválného razítka musí být zkratka země původu (pro Českou republiku je to Česká republika nebo zkratka CZ); dalším údajem vedle tohoto označení nebo uprostřed razítka je veterinární schvalovací číslo podniku a v dolní části zkratka „EHS“. Číslice a písmena musejí být dostatečně čitelná a materiál použitý ke značení (barva) musí vyhovovat hygienickým požadavkům. Jde-li o barvu, musí jít o „potravinářskou“ barvu.
Označení mléčných výrobků v oválném razítku vychází z vyhlášky č. 203/2003 Sb. v platném znění, která nabyla účinnosti dnem jejího vyhlášení tj. 30. 6. 2003. Ve vztahu k označování zdravotní nezávadnosti mléka a mléčných výrobků tato vyhláška od té doby neprošla žádnou změnou.
Existují následující varianty pro umístění povinných údajů v oválném razítku:
1) v horní části velkými písmeny psaná zkratka České republiky ("CZ") jako státu odesílatele a veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny psaná zkratka "EHS" nebo
2) v horní části velkými písmeny psaný název státu odesílatele (Česká republika), ve střední části veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny psaná zkratka "EHS" nebo
3) v horní části velkými písmeny psaná zkratka České republiky ("CZ") jako státu odesílatele, ve střední části veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny zkratka "EHS".
Pokud jde o výrobky určené na náš trh, musejí být označené kruhovým razítkem, které obsahuje: CZ a schvalovací číslo a v dolní části je uvedeno místo zpracování – územně správní jednotka (kraj).
Od 1.1.2006 nabydou účinnosti tzv. hygienické balíčky (Nařízení Evropského parlamentu EP a Rady č. 853/2004/ES a 854/2004/ES). Podle těchto předpisů dojde ke změně výše uvedeného údaje ve značce zdravotní nezávadnosti "EHS" údajem "ES". Provozovatelé potravinářských podniků mohou podle Nařízení EP a Rady č. 853/2004 ES přílohy II oddílu I části B nadále používat zásoby a materiál, které objednali před vstupem tohoto nařízení v platnost, a to až do vyčerpání zásob nebo nutnosti výměny.
SVS ČR, 17.8.05
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A