WheyLayer: výzkumný projekt EU
8.11.2011
Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů - syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, 2009 - 2013) se podílí celkem 14 partnerských organizací, jak výrobci, tak také vědci specializující se na plastové obaly, recyklaci a strojírenství. Projekt navázal na výsledky předchozích výzkumů s cílem dosáhnout komerčně využitelné technologie výroby plastu pokrytého vrstvou syrovátky, aniž by došlo k redukci propustnosti vlhkosti a kyslíku v porovnání s konvenční plastovou fólií a naopak došlo ke zvýšení její recyklovatelnosti.

Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A