WheyLayer: výzkumný projekt EU
8.11.2011
Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů - syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, 2009 - 2013) se podílí celkem 14 partnerských organizací, jak výrobci, tak také vědci specializující se na plastové obaly, recyklaci a strojírenství. Projekt navázal na výsledky předchozích výzkumů s cílem dosáhnout komerčně využitelné technologie výroby plastu pokrytého vrstvou syrovátky, aniž by došlo k redukci propustnosti vlhkosti a kyslíku v porovnání s konvenční plastovou fólií a naopak došlo ke zvýšení její recyklovatelnosti.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A