Vliv vína na zdraví osob
16.8.2005
Flavonoidy jsou polyfenolové sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a v nápojích typu čaje a vína. Mají výrazný antioxidační účinek, jsou antimutagenní, protizánětlivé, antidiabetické a antialergické. Výsledky zkoumání jejich vlivu na zdraví ukázaly, že existuje nepřímá závislost mezi jejich příjmem a výskytem kardiovaskulárních chorob, respektive úmrtnosti na tyto choroby. Proto WHO doporučila mírné pití vína, zejména červeného. Červená vína disponují vysokou antioxidační aktivitou (AOK), vyjádřena v 6,6–28,6 mmol/l, která stárnutím vína prakticky neklesá. AOK v bílých vínech dosahuje hodnot jen 2–4 mmol/l. Účinek flavonoidů spočívá v inhibici oxidace LDL a zvyšování podílu HDL (prevence kardiovaskulárních chorob) a v pohlcování volných radikálů (prevence rakoviny). Rovněž (spolu s obsahem alkoholu) tlumí aktivitu pro agregaci červených krevních destiček. Červené víno dále stimuluje nadměrnou aktivitu lipasy a snižuje plasmatickou hladinu inzulínu. Denní spotřeba 30 g etanolu zvyšuje koncentraci HDL o 3,99 g/dl a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob o 25 %.
Kopčeková, J., Šrámková, K., Daniška, J.: Vplyv vína na zdravie l´udí. Vinohrad, 43, 2005, č. 1, s.11–2
Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A