Rozdíly ve skladbě zásobních bílkovin u ekologicky a konvenčně pěstované pšenice
8.3.2011
Výzkumníci z VŠCHT a ČZU, Praha, hodnotili (v rámci projektu podporovaného MSM 604 613 7305) ve dvouletém pokusu složení bílkovin a pekařskou jakost u souboru odrůd ozimé pšenice (z různých skupin jakosti) vypěstované ekologickým nebo konvenčním způsobem. Pšenice z konvenčního pěstování se vyznačovaly proti ekologickým až dvojnásobným zastoupením vysokomolekulárních gluteninů. Naopak u pšenic z ekologického pěstování je až dvojnásobné zastoupení zbytkových albuminů a globulinů.
Nejvyšší zastoupení vysokomolekulárních gluteninů bylo v případě obou variant pěstování u odrůd z jakostní skupiny E – elitní a A- kvalitní, nejnižší u opdrůd jakostní skupiny C-ostatní, nevhodné pro pekárenské zpracování. V jakostní skupině C bylo nejvyšší zastoupení zbytkových albuminů a globulinů.
Výsledky potvrdily, že u ekologicky vypěstované pšenice lze jen obtížně dosáhnout pekařské jakosti. Ekologicky pěstovaná pšenice má však díky vyššímu obsahu albuminů a globulinů vyšší výživovou hodnotu, a je tedy vhodnější pro krmení zvířat a pro výrobu speciálních produktů pro lidskou výživu, např. müsli.
Obilnářské listy, 18, 2010, č. 2, s. 35-39
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A