Nová metoda detekce zakázaného barviva Sudan
16.8.2005
Evropské i americké laboratoře čelí stále většímu náporu žádostí o testování potravin na přítomnost barviva Sudan, především ve worchesterské omáčce, která počátkem letošního roku zapříčinila dosud největší akci stahování potravin z trhu v britské historii. Worchesterská omáčka dodaná společností
Premiér Foods ze St. Albans, která byla součástí více než 600 známých potravinářských výrobků, musela být stažena z prodeje. Náklady vynaložené na tuto akci, zahrnující ztráty obchodníků, čas managementu a konzultantů, ale i poškození dobrého jména obchodní značky a další, dosáhly odhadem více než 200 mil. EUR. Dnešní komplexní potravinový řetězec představuje pro potravinářské firmy mnohem větší riziko kontaminace vyplývající z globálních zdrojů potravinářských ingrediencí. Barvivo Sudan I, používané ku příkladu k barvení rozpouštědel, olejů a benzinu, je na seznamu zakázaných barviv od roku 1995, a vzhledem k tomu, že je považováno za genotoxický karcinogen, je jeho přítomnost v jakémkoliv množství zakázána ve všech druzích potravin. Evropská komise informovala země exportující chilli, zejména Indii, již v červnu 2003, že veškeré dodávky pálivých chilli papriček a příslušných produktů z nich importované do EU pro lidskou spotřebu, musí být opatřeny analytickou zprávou potvrzující, že dodávka je zcela prosta barviva Sudan I. Nařízení EU bylo posléze rozšířeno i na barviva Sudan II, Sudan III a šarlatovou červeň (Sudan IV). Skutečnost, že se kontaminovaný chilli prášek dostal nepozorovaně do worcesterské omáčky, představuje nedostatek v testování v určitém místě potravního řetězce. Americká výzkumná a vývojová společnost The National Food Laboratory (NFL) vyvinula novou metodu testování přítomnosti barviva Sudan, a to jak v surovině, tzn. papričkách, kurkumě a pryskyřicích, tak v nejrůznějších směsích a zpracovaných produktech. Novou metodou lze detektovat všechny čtyři typy barviva Sudan v množství 0,01 ppm a různých vzorcích.
http://www.foodnavigator-usa.com/productnews/news.asp?id=61126&k=us-lab-develops
Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
21.02.

-6°C / 4°C
22.02.

-5°C / 4°C
23.02.

-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A