Mléčný tuk zvyšuje cholesterol méně než sojový olej
25.2.2011
K prověření vlivu rostlinných a živočišných tuků na cholesterol v plasmě byl proveden pokus s dospělými krysími samci krmenými po dobu 110 dní hypercholesterolemickou stravou (29,1 % sacharózy, 29,1 % škrobu, 20 % kaseinu, 10 % tuku, 5 % celulózy, 5,3 % směsi solí, 1 % směsi vitaminů, methionin a cholin). V jedné variantě byl použit čistý mléčný tuk, ve druhé sojový olej. Během prvních dvou měsíců se zvýšil obsah celkového cholesterolu v plasmě v případě sojového oleje o 67 %, v případě mléčného tuku o 19 %. Výrazně byl v případě sojového oleje zvýšen obsah triglyceridů, zatímco v případě mléčného tuku bylo zvýšení nevýznamné. Obsah LDL-cholesterolu se zvýšil u sojového oleje o 80 %, u mléčného tuku nebylo zvýšení statisticky významné. Zvýšení potřebného HDL-cholesterolu bylo u mléčného tuku o 125 %, zatímco u sojového oleje jen 49 %. Aterogenní index (HDL/LDL) se u krys krmených mléčným tukem významně snížil již po 30 dnech, zatímco při krmení sojovým olejem zůstal po celou dobu nezměněn. Při závěrečném zkoumání tkání byl v aortě zjištěn významně nižší obsah triglyceridů a cholesterolu u varianty s mléčným tukem než se sojovým olejem.
Milchwissenschaft, 66, 2011, č. 1, s. 15-18
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A