Kontroly neodhalily potraviny obsahující nepovolené genetické modifikace
8.2.2011
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce rozsáhlou kontrolu zaměřenou na zjištění přítomnosti genetické modifikace v potravinách nabízených na českém trhu. Používání geneticky modifikovaných surovin je v Evropské unii možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí.
Celkem bylo testováno 150 vzorků potravin (surovin) odebíraných jak v tržní síti, tak také u samotných výrobců. Analýzy se zaměřily na to, zda potraviny neobsahují nepovolené genetické modifikace a zda jsou potraviny obsahující povolenou geneticky modifikovanou sóju či kukuřici označeny v souladu s platnými předpisy. V případě, že potraviny obsahují materiál, který obsahuje geneticky modifikovaný organismus (GMO), nebo je z nich vyroben, je potřeba tuto skutečnost uvést na obalu pro spotřebitele. V současné době je pro potravinářské účely v Evropské unii schváleno 35 genetických modifikací pro různé druhy plodin. Mezi ty nejčastěji používané patří kukuřice a sója.
Z tohoto důvodu se inspektoři cíleně zaměřovali především na potraviny obsahující sóju, kukuřici a také rýži, u níž není genetická modifikace povolená. V minulosti však byly v EU zaznamenány případy výskytu nepovolené genetické modifikace RICE LL 601 v rýži původem z USA a nepovolené modifikace Bt 63 v rýži původem z Číny.
Laboratorní analýzy neodhalily potraviny (suroviny), které by obsahovaly nepovolenou genetickou modifikaci nebo povolený geneticky modifikovaný materiál bez jeho deklarace na obalu. V kontrolách takto zaměřených bude SZPI i nadále pokračovat.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A