Pravidla použití termínů vyjadřujících mléčné výrobky v názvu potravin
13.1.2011
Obecně platí, že použití určitých termínů v názvu výrobku je možné jen, pokud výrobek odpovídá definici (mléko=produkt mléčné žlázy savců apod.). Výjimečně se tato zásada nepoužije pro označení produktů, jejichž povaha vyplývá z tradičního používání a/nebo pokud se označení jasně používá pro popis charakteristické vlastnosti produktu. V takovém případě členské státy musí Komisi předložit požadavky na výjimky.
Dosud platilo rozhodnutí 88/566/EHS (změněné rozhodnutím 98/144/ES v r. 1998 po přistoupení některých dalších států k EU). V něm byl uveden seznam výjimek pro 15 členských států EU. Nové rozhodnutí 2010/791/EU nahrazuje toto předcházející a zahrnuje schválené výjimky i pro další členské státy, které přistoupily k EU později. Nejsou zahrnuty výjimky pro výrobky v ČR. Nadále nelze v žádném ze států použít např. termín "mléko" pro výrobek ze sóji, ani termín „sýr“ v názvu analogu sýra, který nebyl vyroben z mléka.
Úřední věstník ES, L 336, 21.12.2010, s. 55
Další informace:
Česko si stojí za tradičním pomazánkovým máslem (Tisková zpráva, 30. 9. 2010)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A