Regionální potravina zná své vítěze ve všech krajích
1.11.2010
Krajské odborné komise posuzovaly celkem 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. V každé z šesti kategorií mohla komise ocenit vždy jen jeden výrobek pro daný kraj. „Od udělení titulů Regionální potravina uběhly v některých krajích sotva týdny. Informační kampaň na podporu značky Regionální potravina se nedávno rozeběhla. Přesto od některých výrobců máme informace, že se zájem o jejich produkty zvýšil dokonce několikanásobně. Platí to například o Regionálních potravinách Jihočeského kraje, které se vyhlašovaly jako první během léta,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Projekt Regionální potravina odstartoval vyhlášením Regionálních potravin Jihočeského kraje v červenci letošního roku. Jako poslední určil své vítěze v polovině října Moravskoslezský kraj. Mezi oceněnými výrobky najdeme sýry, cukrářské výrobky, pečivo, masné výrobky a uzeniny, zeleninu, ovocné šťávy, produkci malých regionálních pivovarů a další potraviny, které jsou dosud známy jen malému okruhu spotřebitelů. Výrobci jsou menší, mnohdy rodinné české firmy nebo jednotlivci, kteří nabízejí své zboží převážně jen v blízkém okolí. Podle průzkumu ministerstva zemědělství provedeného na výstavě Země živitelka vznik nové značky „Regionální potravina“ vítá 86% dotazovaných. Potraviny od regionálních výrobců upřednostňuje 95% dotazovaných, jen pět procent z nich nesleduje, kdo výrobek vyrobil. V naprosté většině se lidé při výběru potravin orientují podle značek kvality. „Výsledky našeho průzkumu jsou pochopitelně ovlivněny tím, že na specializovaný veletrh přicházejí lidé se zájmem o domácí zemědělskou produkci. Nicméně, velký zájem o farmářské trhy a závěry šetření nezávislé agentury potvrzují, že projekt Regionální potravina přichází ve správnou chvíli,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ocenění producenti do projektu často přihlásili výrobky, které už uspěly u spotřebitelů. Přesto, že mnohdy své výrobky nabízejí za relativně vyšší ceny, mají u spotřebitelů úspěch. Tento fakt podle ministra Fuksy o schopnostech našich regionálních výrobců a kvalitě jejich produkce vypovídá jednoznačně. „Celý projekt vyhodnotíme koncem roku a následně po dohodě s Agrární a Potravinářskou komorou rozhodneme o termínech a podmínkách dalšího ročníku. Velmi vážně například uvažujeme o zkrácení doby, po kterou by oceněná potravina značku držela z nynějších šesti let na čtyři roky,“ dodává ministr Ivan Fuksa. Spotřebitelé se mohli s potravinami setkat i na ochutnávkách po českých a moravských městech. Největší z nich je pražský Regionfest, kde se 22. a 23. října představí desítky regionálních výrobců. Běžně se regionální potraviny prodávají spíše v menších obchodech a na farmářských trzích. V polovině září se také rozběhla široká informační kampaň zaměřená na propagaci značky Regionální potravina mezi odbornou veřejností a spotřebiteli. Na internetu, v rozhlase, regionálních televizích, odborném tisku, v novinách a časopisech se má veřejnost možnost seznámit se záměry projektu a značkou Regionální potravina. Ta se brzy objeví i na obalech a propagačních materiálech výrobců. Bude vodítkem pro zákazníky v obchodech i průvodcem spotřebitelské soutěže. Poznámky: Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz, 21. 10. 2010
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
27.11.
0°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A