Zdravotní tvrzení: Demonstrace účinnosti aktivních složek
16.6.2010
Výzkum zaměřený na výživu se tradičně zabýval sledováním, jak se projevuje přívod určitého výživového faktoru u populace. Nově se věda o výživě věnuje objasňování vlivu stravy na zdraví, zlepšování zdraví osob prostřednictvím stravy. Moderní molekulární nutriční výzkum se zaměřuje na podporu zdraví a prevenci nemocí a na zvyšování výkonnosti.
O řadě bioaktivních složek potravin se tvrdí, že snižují rizikové faktory nemocí nebo zlepšují kvalitu života tím, že optimalizují a zlepšují funkce organismu. Tato tvrzení musí být založena na vědeckých důkazech. V rámci projektu “Proces posuzování vědecké podpory tvrzením o potravinách” (PASSCLAIM) byl vytvořen generický nástroj na posuzování vědeckého důkazu pro zdravotní tvrzení o potravinách. PASSCLAIM se stal zlatým standardem pro vědecké zdůvodňování zdravotních tvrzení. Vzhledem k šestileté vývojové fázi je však PASSCLAIM statický dokument, který poskytuje kritéria pro validaci technologií a biomarkerů, která byla aktuální minimálně před šesti roky.
V nutričním výzkumu se nyní používají nové technologie a sice: genomika, transkriptomika, proteomika a metabolomika. Pro klinickou diagnostiku se také rutinně používají zobrazovací technologie (např. OT: optická tomografie, MRI: magnetická rezonance, CT: počítačová tomografie, PET: pozitronová emisní tomografie). Žádná z těchto technologií nebyla brána do úvahy v době řešení projektu PASSCLAIM.
ILSI Europe, operační skupina pro “nově se objevující technologie pro demonstraci účinnosti” organizovala v únoru 2009 workshop, jehož cílem bylo diskutovat o výhodách těchto nových technologií, o jejich úloze při vývoji nových potravinářských výrobků a opodstatňování zdravotních tvrzení. Odpovědi na řadu otázek, které byly předmětem workshopu, uveřejnil ILSI Europe ve zprávě vydané pod názvem “Nově se objevující technologie pro demonstraci účinnosti” (viz příloha).
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A