CLA ve výživě dojnic
9.8.2005
Konjugovaná kyselina linolová – CLA se přirozeně vyskytuje v mléce a mase a má příznivý vliv na zdravotní stav spotřebitelů (působí proti rakovině, obezitě a diabetu). Nejznámější izomer CLA je cis-9, trans-11; zvyšováním jeho obsahu v mléce a mase vede k produkci přirozených a zdraví stimulujících potravin.
Pozornost odborníků se v posledních letech zaměřila na jiný izomer CLA a sice trans-10, cis-12. Zkrmování tohoto izomeru může výrazně snížit obsah tuku v mléce, aniž by se změnil příjem krmiva, produkce mléčného proteinu nebo celková produkce mléka. Inhibice syntézy mléčného tuku prostřednictvím tohoto izomeru umožňuje vytvořit řadu mléčných potravin s vysokým obsahem příznivých mastných kyselin, ale s nízkým obsahem celkového tuku.
Feed Intern., 26, 2005, č. 6, s. 24-26
Pozornost odborníků se v posledních letech zaměřila na jiný izomer CLA a sice trans-10, cis-12. Zkrmování tohoto izomeru může výrazně snížit obsah tuku v mléce, aniž by se změnil příjem krmiva, produkce mléčného proteinu nebo celková produkce mléka. Inhibice syntézy mléčného tuku prostřednictvím tohoto izomeru umožňuje vytvořit řadu mléčných potravin s vysokým obsahem příznivých mastných kyselin, ale s nízkým obsahem celkového tuku.
Feed Intern., 26, 2005, č. 6, s. 24-26
Zdroj: AgroNavigator
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A