CLA ve výživě dojnic

9.8.2005

Konjugovaná kyselina linolová – CLA se přirozeně vyskytuje v mléce a mase a má příznivý vliv na zdravotní stav spotřebitelů (působí proti rakovině, obezitě a diabetu). Nejznámější izomer CLA je cis-9, trans-11; zvyšováním jeho obsahu v mléce a mase vede k produkci přirozených a zdraví stimulujících potravin.
Pozornost odborníků se v posledních letech zaměřila na jiný izomer CLA a sice trans-10, cis-12. Zkrmování tohoto izomeru může výrazně snížit obsah tuku v mléce, aniž by se změnil příjem krmiva, produkce mléčného proteinu nebo celková produkce mléka. Inhibice syntézy mléčného tuku  prostřednictvím tohoto izomeru umožňuje vytvořit řadu  mléčných potravin s vysokým obsahem příznivých mastných kyselin, ale s nízkým obsahem celkového tuku.
Feed Intern., 26, 2005, č. 6, s. 24-26
Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A