Význam enzymové úpravy syrovátkového koncentrátu
9.8.2005
Syrovátka byla ultrafiltrována a diafiltrována až se dosáhlo 70 nebo 80 % bílkovin v sušině. Poté byl koncentrát buď přímo sušen na zařízení Anhydro nebo sušení následovalo až po enzymovém ošetření. Byl použit enzym Neutrase (Novo Nordisk, Mumbai, Indie), kterým se při 40 ºC dosáhlo 8%ní hydrolýzy. Enzymově modifikovaný sušený syrovátkový koncentrát (WPC) vykazoval mírně nižší pH a vyšší obsah HMF, ale ne tolik, aby to mělo negativní vliv na potravinářské použití prášku. Hydrolýza měla pozitivní vliv na index nerozpustnosti, index dusíku syrovátkové bílkoviny (WPNI) a na hustotu. Viskozita se snížila o 1,54 až 1,65 jednotek, rozpustnost bílkovin se zlepšila o 5,5 až 5,6 jednotek, schopnost tvorby pěny se zvýšila o 42 jednotek, emulgovatelnost o 5,7 až 6,3 jednotek. Pozitivní efekt se projevil při různých kyselostech, nejvíce při pH 4 až 5.
Takto připravený WPC lze použít do různých potravin se zlepšenými výživovými a funkčními vlastnostmi.
Milchwissenschaft, 60, 2005, č. 3, s. 305-309
Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
21.02.

-6°C / 4°C
22.02.

-5°C / 4°C
23.02.

-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A