Půdy luk a pastvin potřebují vápník
26.10.2009
Také na loukách a pastvinách vede okyselení půd k ztrátám na výnosech a kvalitě. Obzvlášť důležité je dostatečné zastoupení minerálních látek v rostlinách pro výživu zvířat. Optimální obsah v základním krmivu je předpokladem pro redukci metabolických onemocnění vycházejících z nedostatku vápníku, jako je např. mléčná horečka.
Na kyselých půdách dochází k drastickému snížení obsahu vápníku v porostech. Důvodem je jak potlačení cenných krmných rostlin acidotolerantními druhy, tak i zcela nedostatečný příjem vápníku rostlinami při velmi nízkém zásobení půd touto živinou.
Na velkých souvislých plochách s často silně heterogenními půdními poměry je vápnění na základě průměrné hodnoty pH pozemku většinou neefektivní. Zde je vhodnou strategií vápnění specifické pro dílčí plochy. K tomu se však doporučuje znát půdní druh a obsah humusu. Pokud se vedle potřeby vápníku vyskytne i nedostatek hořčíku, je vhodná aplikace hnojivého vápna s obsahem MgO.
Neue Landwirtschaft, 2009, č. 9, s. 44–47
Zdroj: Agronavigáror,
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A