Průlom v ochraně kukuřice proti bázlivci?
8.10.2009
Výskytem bázlivce kukuřičného v letošním roce trpěla zejména severní Itálie. Jenom v oblasti Lombardei s vysokou intenzitou pěstování kukuřice byly hlášeny ztráty ve výši zhruba 1 mil. tun. Průlom v ochraně však zatím ještě chybí.
Různé mezinárodní vědecké týmy pracují na využití genetických modifikací v ochraně proti tomuto nebezpečnému škůdci. Díky genetickým modifikacím vylučují kořeny rostlin kukuřice přírodní látku betakaryofylen. Tato látka láká háďátka, která napadají a hubí larvy bázlivce. V polních pokusech tak došlo k redukci poškození kořenů.
Vývojem geneticky modifikovaných rostlin kukuřice se zabývají vědci z Institutu Maxe Plancka pro chemickou ekologii a z University Neuchatel ve Švýcarsku. Na projektu se podílejí také američtí vědci a němečtí vědci z Jeny. Bylo zjištěno, že po desetiletích šlechtění většina severoamerických odrůd již žádný betakaryofylen nevylučuje a není tak schopna nalákat háďátka.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 9, s. 11
Zdroj: Agronavigáror,
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem