SZPI může kontrolovat potraviny ještě před uvedením do oběhu
5.6.2009
Zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Generálního ředitelství cel podepsali novou dohodu o spolupráci. Nová podoba dohody reaguje na změny evropských předpisů týkajících se problematiky dovozu potravin a rovněž upřesňuje postupy kontroly v návaznosti na rozšíření kompetencí SZPI vyplývající z loňské novely zákona o SZPI. V rámci této novely totiž SZPI získala oprávnění provádět kontrolu potravin ještě před jejich propuštěním do volného oběhu, což dříve nebylo možné. Informovala o tom mluvčí inspekce Martina Šmídtová.
„Sepsání nové dohody o spolupráci bylo nutné kvůli zapracování ustanovení nové legislativy, zároveň to ovšem byla příležitost, jak ještě více zdokonalit naši již tak dobře fungující spolupráci, zaktualizovat seznamy kontrolovaných komodit a zpřesnit pravidla vzájemné komunikace. Výsledkem bude ještě efektivnější ochrana spotřebitelů před dovozem nebezpečných potravin ze třetích zemí,“ uvedl dnes u příležitosti slavnostního podepsání dohody v Praze na Generálním ředitelství cel Martin Klanica, v současnosti pověřený vedením Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Účinnost spolupráce SZPI a Celní správy ilustrují i případy nedávných úspěšných kontrolních akcí. V letošním roce se ještě před vstupem do volného oběhu například podařilo zadržet dvacet tun arašídů z Číny či více než devět tun mandlí z USA, oboje kvůli nadlimitnímu množství aflatoxinů. Včera SZPI informovala také o zadržení dodávky nebezpečných želé cukrovinek.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Celní správa ČR spolupracují při úřední kontrole dovozu potravin rostlinného původu řadu let, první vzájemná dohoda byla podepsána již v roce 1998. Dohoda o spolupráci přesně definuje rizikové komodity, na které se kontrola zaměřuje, stanovuje pravidla výměny informací a proces kontroly v případě, že dodávka podezřelé potraviny vstupuje na evropský trh přes Českou republiku. Oba úřady také spolupracují při dozoru nad vývozem potravin či nad dovozem a vývozem surovin z geneticky modifikovaných organismů, doplnila Šmídtová.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
18.04.
11°C / 18°C
19.04.
9°C / 18°C
20.04.
10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A