Seznam potravinářských předpisů ES – 1. část

30.3.2009

Následující seznam je určen k orientaci v legislativě EU a zahrnuje nejvýznamnější směrnice, nařízení, rozhodnutí, příp. doporučení týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Nejsou zahrnuty předpisy zaměřené na ekonomické záležitosti (cla, podpory, dovozní a vývozní licence a kvóty, jednotkové ceny apod.), kterých je velké množství, jsou velmi specifické a velmi často se mění.
Seznam je rozdělen do dvou částí:
Část 1 - Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
Část 2 - Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
V každé této části jsou názvy vybraných předpisů uvedeny v tematicky uspořádaných přílohách (otevřít kliknutím).
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.
Plné znění předpisů (nyní již i v češtině) lze najít v Úředním věstníku ES (Official Journal EC) v tištěné nebo elektronické formě nebo v databázi ES na základě znalosti čísla příslušného předpisu.
 

 

SEZNAM PŘEDPISŮ 

1. část. Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

 

Příloha 1:  HYGIENA  A  BEZPEČNOST  V  POTRAVINOVÉM  ŘETĚZCI

 

Příloha 2: VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ, PRAVIDLA PRO PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

2.1    Veterinární opatření – obecně

2.2    Ochrana před přenosnými chorobami ve Společenství

2.3    Opatření v nových členských státech

2.4    Opatření při dovozu potravin živočišného původu  z třetích zemí

2.5    Třetí země a podniky schválené pro dovoz živočišných produktů do Společenství

 

Příloha 3:  OPATŘENÍ  U  POTRAVIN  ROSTLINNÉHO  PŮVODU

3.1    Ochrana rostlin

3.2  Rozhodnutí o nezařazení určitých látek do přílohy směrnice 91/414/EHS
3.3  Rezidua pesticidů

3.4    Dovoz rostlinných produktů ze třetích zemí

 

Příloha 4:  DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING

4.1 Úřední dozor nad potravinami

4.2    Laboratorní praxe, referenční laboratoře

4.3    Koordinovaný monitorizační program Společenství

4.4    Plány monitoringu jednotlivých zemí

 

Příloha 5: PŘÍDATNÉ A POMOCNÉ LÁTKY A AROMATA DO POTRAVIN

5.1    Přídatné látky

5.2    Vonné a chuťové látky

5.3    Pomocné látky

 

Příloha 6: KRMIVA

6.1 Obecné požadavky na krmiva

6.2  Doplňkové látky v krmivech

 

Příloha 7:  KONTAMINANTY - kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů

7.1 Ochranná opatření ohledně kontaminantů
7.2 Požadavky na kontrolu a metody odběru vzorků a analýzy

 

Příloha 8: OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN,  NUKLEÁRNÍ NEHODY

8.1    Ozařování potravin

8.2    Opatření po nukleární nehodě nebo jiné radiologické události

 

Příloha 9: MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

9.1     Obecné

9.2     Plasty

9.3     Celulóza

9.4     Keramika

9.5     Aerosoly

 

Příloha 10: OZNAČOVÁNÍ

10.1    Všeobecné

10.2    Speciální označování u určitých skupin potravin

10.3    Geografické označování a označování původu

10.4    Výrobky s se zvláštními vlastnostmi - certifikace specifického charakteru

 

Příloha 11: HMOTNOSTI A OBJEMY

 

Příloha 12: ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY

 

Příloha 13: ZMRAZENÉ POTRAVINY

 

Příloha 14: PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

 

Příloha 15: GENOVÉ MANIPULACE A POTRAVINY NOVÉHO TYPU

15.1    GMO – obecné

15.2    Specificky zaměřená rozhodnutí – schválené/zakázané GM-plodiny

15.3    Potraviny a složky nového typu

 

Příloha 16: OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY

16.1 Organizace EU
16.2 Spolupráce institucí či států
16.3 Opatření pro ochranu zdraví (kromě chemických látek)
16.4 Chemické látky
16.5 Výzkum
16.6 Zemědělské otázky
16.7 Potravinová pomoc
16.8 Různé
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.12.
Počasí na den 21.12.
0°C / 3°C

22.12.
Počasí na den 22.12.
0°C / 5°C

23.12.
Počasí na den 23.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A