Seznam potravinářských předpisů ES – 2. část

30.3.2009

Následující seznam je určen k orientaci v legislativě EU a zahrnuje nejvýznamnější směrnice, nařízení, rozhodnutí, příp. doporučení týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Nejsou zahrnuty předpisy zaměřené na ekonomické záležitosti (cla, podpory, dovozní a vývozní licence a kvóty, jednotkové ceny apod.), kterých je velké množství, jsou velmi specifické a velmi často se mění.
Seznam je rozdělen do dvou částí:
Část 1 - Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
Část 2 - Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
V každé této části jsou názvy vybraných předpisů uvedeny v tematicky uspořádaných přílohách (otevřít kliknutím).
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.
Plné znění předpisů (nyní již i v češtině) lze najít v Úředním věstníku ES (Official Journal EC) v tištěné nebo elektronické formě nebo v databázi ES na základě znalosti čísla příslušného předpisu.

 

SEZNAM PŘEDPISŮ 

 

1. část. Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

 

2. část. Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

 

Příloha 17:  MASO A MASNÉ VÝROBKY

17.1  Hygiena masa uvnitř Společenství

17.2    Klasifikace a dělení jatečných těl

17.3    Označování masa a masných výrobků

17.4    Pravidla pro podniky ve Společenství

 

Příloha 18:  DRŮBEŽÍ MASO A VEJCE

18.1 Požadavky na drůbeží maso a vejce

18.2   Obchodní normy pro drůbež

18.3   Obchodní normy pro vejce

 

Příloha 19:  RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ

19.1  Obecné požadavky

19.2  Laboratoře, inspekce, metody analýzy

19.3    Obchodní normy pro produkty rybolovu a výrobky z nich

19.4    Zvláštní opatření

 

Příloha 20:  MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

20.1    Opatření pro mléko a mléčné výrobky

20.2    Metody analýzy mléka a mléčných výrobků (kromě kaseinů)

20.3    Požadavky na roztíratelné tuky 

20.4    Požadavky na kaseiny a kaseináty

 

Příloha 21: JEDLÉ OLEJE

21.1 Požadavky na olivový olej

21.2 Kyselina eruková

21.3 Jiné jedlé oleje

 

Příloha 22:  OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH

22.1    Obchodní normy pro čerstvé ovoce a zeleninu (vč. třídění, balení a označování)

22.2    Obchodní normy pro suché plody

22.3    Inspekce, certifikace a zvláštní opatření u čerstvého ovoce a zeleniny

22.4    Zpracované ovoce a zelenina (včetně sušeného a šťáv)

 

Příloha 23:  OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH

23.1    Normy jakosti

23.2    Metody analýzy

 

Příloha 24: CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKY

24.1  Cukr

24.2  Med

24. 3 Kakao a čokoládové výrobky

 

Příloha 25:  KÁVOVÉ A KÁVOVINOVÉ EXTRAKTY

 

Příloha 26:  PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA

 

Příloha  27:  LIHOVINY –metody měření

 

Příloha 28: VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNA

28.1  Pravidla pro výrobu vín a uvádění do oběhu (enologické postupy, označování, odchylky při dovozu vín apod.)

28. 2  Pravidla pro aromatizované nápoje a koktejly s obsahem vína
28.3  Provádění kontroly a analytické metody

28.4  Obchodování s třetími zeměmi

 

Příloha 29: KOSMETIKA

29.1  Požadavky na kosmetické výrobky

29.2  Metody analýzy

 

Příloha 30: TABÁKOVÉ VÝROBKY

Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.12.
Počasí na den 21.12.
0°C / 3°C

22.12.
Počasí na den 22.12.
0°C / 5°C

23.12.
Počasí na den 23.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A