Změny obsahu uhlíku a dusíku v mikrobiální biomase
12.3.2009
V polních pokusech v České republice byl porovnáván obsah dusíku a uhlíku v mikrobiální biomase při monokulturním pěstování silážní kukuřice a při střídání plodin.
Při pokusu s monokulturou byla použita hnojiva: síran amonný, roztok močoviny a dusičnanu amonného – UAN, UAN + sláma, hnůj, kejda a úhor bez aplikace hnojiva. Všechny parcely byly hnojeny dávkou 120 kg/ha N. Pokus probíhal na luvizemi, s obsahem 1,66 % celkového C a 0,23 % celkového N, při pH 6,6.
Při pokusu se střídáním plodin byly použity 3 plodiny v následujícím pořadí: brambory, ozimá pšenice a jarní ječmen. V pokusu bylo na půdu aplikováno: splaškový kal 1, splaškový kal 3, hnůj z farmy, hnůj z farmy 1 + minerální dusíkaté hnojivo, minerální dusíkaté hnojivo a minerální dusíkaté hnojivo + sláma. Podle výsledků byl u silážní kukuřice nejvyšší obsah C a N v mikrobiální biomase pozorován při aplikaci hnoje, pozitivní vliv organického hnojiva byl pozorovatelný zejména v prvním roce po aplikaci. Naproti tomu při hnojení minerálním dusíkatým hnojivem byla hodnota C a N v mikrobiální biomase nižší v porovnání s kontrolou.
Na parcelách se střídáním plodin byl nejvyšší obsah C a N v mikrobiální biomase pozorován při aplikaci organického hnojiva k bramborám, přičemž tu nebyl pozorován negativní vliv minerálního dusíkatého hnojiva na mikrobiální biomasu.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A