„Klobásový jed“ na Liberecku nebyl

5.3.2009

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 4.3.2009.
Botulin neboli klobásový jed produkují anaerobní baktérie rodu Clostridium. Tento jed je však tak prudký, že kdyby člověk požil kontaminovanou uzeninu nebo narušenou konzervu, znamenalo by to podstatně zásadnější zdravotní problém, než jen jistou nevolnost. Nicméně ani takovýto případ podezření nebere státní veterinární dozor na lehkou váhu a řešil tento případ společně s Krajskou hygienickou stanicí.
 
Přestože se nezdálo, že by ve zmíněném případě mohlo jít o obsah botulotoxinu v uzenině, byly vzorky odeslány k laboratornímu vyšetření do Státního zdravotního ústavu v Ostravě a do Státního veterinárního ústavu Praha….a toto podezření bylo nyní vyloučeno.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Clostridium botulinum v A–Z slovníku bezpečnosti potravin
Zdroj: SVS CR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
11°C / 18°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
9°C / 18°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A