Otrava telat kuchyňskou solí
2.3.2009
Téměř každá krmivářská firma a každý výrobce veterinárních preparátů v dnešní době mají ve svém nabídkovém programu dietní nápoje na bázi elektrolytů s glukózou. Díky značnému rozšíření aplikace dietních nápojů dochází ale u telat také k častému výskytu otravy kuchyňskou solí. Příčinou je kromě jiného nadužívání těchto dietních nápojů, protože k těmto výrobkům nejsou dodávány návody na použití. Průjmující telata jsou zaléčena směsí z čaje, hroznového cukru a kuchyňské soli aniž by mohlo být exaktně detekováno množství podané kuchyňské soli. Další důvodem otrav kuchyňskou solí je napájení nesprávně naředěnými mléčnými krmnými náhražkami (vyšší koncentrace).
Tyto otravy bývají často komplikovány nedostatečným popř. chybějícím zásobování telat vodou, mladý organismus telat tak nemůže vykompenzovat nadměrný přísun kuchyňské soli. V tomto ohledu je důležité mít na paměti, že ledviny mladých zvířat nejsou tak výkonné v porovnání s ledvinami dospělých zvířat.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A