Úsporné a ekologické kroky v procesu výroby piva
5.12.2008
Při běžném stavu znalostí z oblasti zpracování odpadních vod stejně tak jako likvidace zbývajících složek, jakými jsou kvasinky a mláto, představuje pro pivovary řešení těchto problémů nákladnou záležitost. Protože náklady na čerstvou vodu a energie vzrůstají, mohou se prostřednictvím FFF systému, tj. anaerobních či aerobních postupů zkvašování jak pevných, tak kapalných zbytků z výroby, měnit při stejných vstupech jejich konečné náklady. Požadované cíle jsou vysoká ekonomická efektivnost, nezávislost podniků a ekologické chování.
V Německu se řešení nebude týkat pouze nutného komunálního připojení, přičemž se FFF postup uplatní při zpracování vnitropodnikových opatření, které vedou k snížení množství energie a objemu odpadních vod. Vysoce zatížená procesní voda je často obtížně recyklovatelná. Organické zbytkové látky vznikající v pivovaru mohou být prostřednictvím FFF postupu, anaerobního či aerobního kvašení, postupně hospodárně zpracovány. V této části procesu je získáván bioplyn a čistá voda. Oba tyto produkty mohou být opětovně použity ve výrobním cyklu pivovaru. Provedené pokusy prováděné v technickém měřítku napomohly k tomu, aby ve výrobním procesu došlo k rozhodující optimalizaci. Propočty ekonomické efektivity ukázaly na nesmírně příznivé údaje a výsledné hodnoty, které se projeví při realizaci během tří až čtyř let. Tím se podaří, že se vynaložené náklady na zpracování odpadních vod a vedlejších produktů výroby, postupně přemění na zisky.
Zdroj: Agronavigátor
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem