Riziko TSE z konzumace mléka a mléčných výrobků od malých přežvýkavců
18.11.2008
Panel pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–BIOHAZ) vydal vědecké stanovisko k expozici člověka a zvířat faktorům způsobujícím TSE z mléka a mléčných výrobků od malých přežvýkavců (ovcí a koz).
Panel došel k závěru, že zvířata a lidé mohou být vystaveni faktorům způsobujícím TSE z konzumace mléka a mléčných výrobků od stád ovlivněných klasickou skrapií a v menší míře od ovcí a koz obecně (vzhledem k přítomnosti infikovaných zvířat bez klinických příznaků).
Protože klasická skrapie je onemocnění zvířat, u kterého se nezjistilo, že by postihovalo člověka, mají tato zjištění význam spíše pro zvířata než pro zdraví člověka. Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
Příloha: Opinium of BIOHAZ on the human and animal exposure risk related to TSE from milk and milk products derived from smal ruminants (pdf, 229 kB, 38 stran)
Zdroj: EFSA
Pozn.: Skrapie je prionové onemocnění ovcí, které je obdobou choroby BSE u skotu. Více informací o skrapii je zde.
Pozn.: Skrapie je prionové onemocnění ovcí, které je obdobou choroby BSE u skotu. Více informací o skrapii je zde.
Zdroj: Agronavigátor
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem