Certifikace kvality potravin v EU
14.11.2008
S ohledem na trvalé zdokonalování v oblasti jištění kvality a systémů certifikace požádal Evropský parlament Evropskou komisi, aby analyzovala možnost implementovat legislativní rámec Společenství pro ochranu takovýchto systémů do potravinového řetězce.
Aby se zajistilo, že se využijí nejlepší poznatky v této oblasti, byl spuštěn pilotní projekt, jehož výzkumnou část zajišťovalo JRC (Společné výzkumné centrum EU) a k analýzám JRC se v rámci projektu vyjadřovaly příslušné zainteresované subjekty. Více informací o pilotním projektu “Food Quality Schemes”.
Pro lepší pochopení možnosti certifikace v EU organizovala Evropská komise – GŘ zemědělství a rozvoj venkova ve dnech 5.–6. února 2007 v Bruselu konferenci, která se zaměřovala na systémy certifikace kvality potravin. Na konferenci byly prezentovány poznatky z pilotního projektu JRC a řada dalších. Program konference byl rozdělen do tří následujících bloků:
A: Zahajovací projevy
B: Workshopy
1. Ekonomika systémů kvality potravin
Cílem tohoto workshopu bylo určit, jak je přidaná hodnota v systému kvality potravin distribuována v celém řetězci dodávek potravin.
2. Systémy kvality potravin v EU
Tento workshop poskytoval přehled a některé analýzy systémů fungujících v EU.
3. Systémy kvality potravin v mezinárodním kontextu
Uvedený workshop vyšetřoval mezinárodní legislativní prostředí pro systémy kvality potravin a zaměřoval se na dopady, které systémy kvality potravin mohou mít na importy z třetích zemí.
4. Systémy kvality potravin zblízka
Tento workshop se zaměřoval na praktické záležitosti související se systémy kvality potravin a pokusil se identifikovat nejlepší praktiky na poli certifikace a kvality, “benchmarkingu” a vzájemného uznávání.
C: Závěrečná plenární část
Na závěrečné plenární části konference byly prezentovány výsledky, ke kterým se v rámci jednotlivých workshopů dospělo.
Sborník prezentací z konference organizované pod názvem “Food Quality Certification – Adding Value to Farm Produce” je k dispozici zde.
Zdroj: Evropská komise
Pozn.: Evropská komise uveřejnila dne 15.10.2008 tzv. Zelenou knihu o jakosti zemědělských produktů: normy pro produkty, požadavky na hospodaření a systémy jakosti. K uvedené Zelené knize byl uveřejněn dotazník, prostřednictvím kterého se chce Komise dovědět, jak lze politiku kvality zemědělských produktů v EU zlepšit. Své názory zasílejte do 31.12.2008. Více informací k Zelené knize a dotazníku je zde.
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A