Právě se nacházíte:
- APIC »
- Zprávy »
- Česko je na předsednictví EU připraveno a má podporu
Česko je na předsednictví EU připraveno a má podporu
27.10.2008
Podle vyjádření ministra zemědělství a rybolovu Michela Barniera je Česko na svou úlohu dobře připraveno a ministr Gandalovič, kterého má možnost pracovně sledovat nejčastěji, má jeho důvěru. Druhý den konference „Tradiční potravinářské výrobky v Evropě: rozmanitost a bezpečnost potravin“ v pátek v Paříži slavnostně zahájili oba ministři společně s komisařkou EK pro zdraví Androulou Vassiliou.
Nedávné spekulace o připravenosti Česka na předsednictví, které navíc nemají reálný základ, dnes v Paříži rozhodně vyvrátil ministr Gandalovič: „V Evropské unii panují na různé problematiky různé názory jednotlivých členských států, principielně je to naprosto v pořádku, toto je základem demokracie. Ačkoliv názory České republiky mohou být někdy vnímány jako euroskeptické, na výkon předsednictví jsme dobře připraveni a dokážeme unii řídit profesionálně a ku prospěchu celého společenství.“
S tím souhlasí i ministr Barnier: „Ministr Gandalovič má můj plný respekt a jsem přesvědčen, že Česko pod jeho vedením předsednictví úspěšně zvládne.“ Ministr Barnier dále vyzdvihl výbornou spolupráci na politické i odborné úrovni a ocenil, že nadcházející české předsednictví bude pokračovat v tématech, která otevřelo FR PRES, jako politika kvality a budoucí podoba Společné zemědělské politiky po roce 2013.
Konference se účastní delegáti všech 27 členských států unie. Konference se zaměřuje na tři hlavní tématické bloky:
- význam tradičních potravin v Evropě – s důrazem na sociálně kulturní a ekonomický aspekt
- hodnocení rizika u tradičních potravin
- řízení rizika u tradičních potravin – tomuto panelu předsedá ČR
„Kvalita a bezpečnost potravin je jednou z klíčových priorit nadcházejícího českého předsednictví,“ řekl 1. náměstek ministra Ivo Hlaváč a oznámil dále záměr CZ PRES uspořádat v březnu příštího roku konferenci na vysoké úrovni ke kvalitě potravin. „Hlavním tématem konference v Praze bude diskuse nad tak zvanou Zelenou knihou ke kvalitě potravin, kterou Evropská komise vydala v polovině října a jejímž cílem je revize stávajících komunitárních požadavků v oblasti kvality potravin.“
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
21.02.

-6°C / 4°C
22.02.

-5°C / 4°C
23.02.

-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A