Kdy měřit volné mastné kyseliny?
30.9.2008
Hladina volných mastných kyselin (NEFA) v krvi je vhodným indikátorem ke zhodnocení energetického metabolismu krav v období po otelení. Čím vyšší je obsah NEFA, tím vyšší je riziko nedostatečného zásobování organismu energií, které může mít za následek vznik metabolické poruchy – ketózy.
-
Hladina NEFA jednoznačně ukazuje na dynamiku laktace: Krátce před otelením dochází k vzestupu hladiny NEFA až na 900 mmol/l a udrží se ještě po dobu dalších deseti dnů na stabilní úrovni.
-
V porovnání s kyselinou beta-hydroxymáselnou kyselinou (BHB) je hladina volných mastných kyselin schopná dříve indikovat, že už nastal negativní proces odbourávání tělesného tuku v organismu.
-
Za hraniční hodnotu koncentrace NEFA v období posledních tří dnů před otelením platí 400 mmol/l. V průběhu prvního týdne po porodu doporučují vědci jako hraniční hodnotu 800 mmol/l. Po otelení může hladina NEFA sloužit i jako indikátor kvality výživy a krmení v přípravném období a také jako indikátor zatížení metabolismu zvířete na počátku laktace.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A