Kdy měřit volné mastné kyseliny?
30.9.2008
Hladina volných mastných kyselin (NEFA) v krvi je vhodným indikátorem ke zhodnocení energetického metabolismu krav v období po otelení. Čím vyšší je obsah NEFA, tím vyšší je riziko nedostatečného zásobování organismu energií, které může mít za následek vznik metabolické poruchy – ketózy.
-
Hladina NEFA jednoznačně ukazuje na dynamiku laktace: Krátce před otelením dochází k vzestupu hladiny NEFA až na 900 mmol/l a udrží se ještě po dobu dalších deseti dnů na stabilní úrovni.
-
V porovnání s kyselinou beta-hydroxymáselnou kyselinou (BHB) je hladina volných mastných kyselin schopná dříve indikovat, že už nastal negativní proces odbourávání tělesného tuku v organismu.
-
Za hraniční hodnotu koncentrace NEFA v období posledních tří dnů před otelením platí 400 mmol/l. V průběhu prvního týdne po porodu doporučují vědci jako hraniční hodnotu 800 mmol/l. Po otelení může hladina NEFA sloužit i jako indikátor kvality výživy a krmení v přípravném období a také jako indikátor zatížení metabolismu zvířete na počátku laktace.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A