Kdy měřit volné mastné kyseliny?
30.9.2008
Hladina volných mastných kyselin (NEFA) v krvi je vhodným indikátorem ke zhodnocení energetického metabolismu krav v období po otelení. Čím vyšší je obsah NEFA, tím vyšší je riziko nedostatečného zásobování organismu energií, které může mít za následek vznik metabolické poruchy – ketózy.
-
Hladina NEFA jednoznačně ukazuje na dynamiku laktace: Krátce před otelením dochází k vzestupu hladiny NEFA až na 900 mmol/l a udrží se ještě po dobu dalších deseti dnů na stabilní úrovni.
-
V porovnání s kyselinou beta-hydroxymáselnou kyselinou (BHB) je hladina volných mastných kyselin schopná dříve indikovat, že už nastal negativní proces odbourávání tělesného tuku v organismu.
-
Za hraniční hodnotu koncentrace NEFA v období posledních tří dnů před otelením platí 400 mmol/l. V průběhu prvního týdne po porodu doporučují vědci jako hraniční hodnotu 800 mmol/l. Po otelení může hladina NEFA sloužit i jako indikátor kvality výživy a krmení v přípravném období a také jako indikátor zatížení metabolismu zvířete na počátku laktace.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem