Alimentární onemocnění a prevence
2.9.2008
Ministerstvo zemědělství (Informační centrum bezpečnosti potravin) ve spolupráci s Lékařskou fakultou Karlovy Univerzity vydalo publikaci o alimentárních onemocněních a prevenci proti nim. Publikace popisuje základní dělení alimentárních onemocnění v následujících kapitolách: MIKROORGANISMY A ČLOVĚK (MO proteolytické, lipolytické a sacharolytické ), ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY, BAKTERIÁLNÍ NÁKAZY Z POTRAVY (Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Bacilární úplavice - Shigelóza a Břišní tyf), BAKTERIÁLNÍ OTRAVY Z POTRAVIN ( Stafylokoková enterotoxikóza a Botulismus ), dále ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN VYVOLANÁ PARAZITY (Trichinóza, Tasemnice a Škrkavky). Samostatná část je věnována VIROVÝM ONEMOCNĚNÍM Z POTRAVY (Žloutenka typu A - hepatitida A, Klíšťová encefalitida, BSE - Bovinní spongiformní encefalopatie a Ptačí chřipka - kuřecí mor). Druhá část je věnována jednotlivým druhům potravin a problematice výživy.
Publikace by měla sloužit spotřebitelům jako materiál pro získání přehledu a orientace v problematice výživy a rizik alimentárních onemocnění. K dispozici je v Informačním centru bezpečnosti potravin MZe, Slezská 7, Praha 2. Příručku si lze rovněž stáhnout z webu IC BP www.bezpecnostpotravin.cz v sekci: publikace, Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin (2008).
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
27.11.
0°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A