Alimentární onemocnění a prevence
2.9.2008
Ministerstvo zemědělství (Informační centrum bezpečnosti potravin) ve spolupráci s Lékařskou fakultou Karlovy Univerzity vydalo publikaci o alimentárních onemocněních a prevenci proti nim. Publikace popisuje základní dělení alimentárních onemocnění v následujících kapitolách: MIKROORGANISMY A ČLOVĚK (MO proteolytické, lipolytické a sacharolytické ), ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY, BAKTERIÁLNÍ NÁKAZY Z POTRAVY (Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Bacilární úplavice - Shigelóza a Břišní tyf), BAKTERIÁLNÍ OTRAVY Z POTRAVIN ( Stafylokoková enterotoxikóza a Botulismus ), dále ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN VYVOLANÁ PARAZITY (Trichinóza, Tasemnice a Škrkavky). Samostatná část je věnována VIROVÝM ONEMOCNĚNÍM Z POTRAVY (Žloutenka typu A - hepatitida A, Klíšťová encefalitida, BSE - Bovinní spongiformní encefalopatie a Ptačí chřipka - kuřecí mor). Druhá část je věnována jednotlivým druhům potravin a problematice výživy.
Publikace by měla sloužit spotřebitelům jako materiál pro získání přehledu a orientace v problematice výživy a rizik alimentárních onemocnění. K dispozici je v Informačním centru bezpečnosti potravin MZe, Slezská 7, Praha 2. Příručku si lze rovněž stáhnout z webu IC BP www.bezpecnostpotravin.cz v sekci: publikace, Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin (2008).
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A