Kvalitativní determinanty v logistice
11.8.2008
Mezi výrobou potravin a jejich konečnou konzumací existuje prostorová a časová odlišnost. Logistický proces a jeho aktivity slouží jako pojítko mezi jednotlivými stupni zásobovacího řetězce a přispívá ke zvyšování hodnoty hotového výrobku. Musí v sobě zahrnovat plnění výrobních i zákaznických požadavků. Na úspěšném celkovém postupu se podílí integrované informační zpracování toku zboží. Uplatňují se komplexy fyzického řízení dopravy a jeho nepostradatelné informační zpracování. Od počátku devadesátých let používali přepravci jako první otevřený identifikační systém EAN 128/NVE, z něhož se posléze vyvinuly v současnosti používané způsoby identifikace jednotlivých výrobků. Dalším hlediskem úspěšného transportního řetězce je dodržování optimální teploty. Poskytovatel logistických služeb, který transportuje, skladuje a balí potraviny nebo s nimi zachází jinými způsoby musí dodržovat legislativní nařízení, která se vztahují k těmto operacím.
Prvním a nejdůležitějším spojovacím místem je dvoustupňová distribuce, přechod od zasilatele k přepravci. Teplota zboží, na počátku chladicího řetězce, je směrodatná i pro její výši při dodání u příjemce. V logistickém procesu se liší podmínky přepravy na krátkou a dlouhou vzdálenost. Je třeba se věnovat hygieně i teplotě při zpracování v balicích prostorech. Významnou podmínkou pro úspěšné zvládnutí a optimalizaci prováděných operací je důkladné proškolování pracovníků.
Správná hygienická praxe v logistických postupech respektuje vzájemnou závislost jednotlivých hygienických kroků prováděných na základě předem naplánovaných postupů. V tomto případě má zvláštní význam preventivní posuzování jednotlivých částí výrobního procesu, což ovlivňuje hygienický význam při distribuci potravin.
Logistické společnosti pravidelně analyzují hygienickou situaci v jednotlivých částí transportního procesu tak, aby vedla ke zlepšení a optimalizaci stávajícího stavu. Tento postup provádějí podniky v rámci svých vlastních kontrolních systémů vytvořených na základě principů uvedených v systému kritických bodů (HACCP).
MEHMEL, Uwe; Qualitätsdeterminanten in der Logistik
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
15.04.

11°C / 17°C
16.04.

12°C / 22°C
17.04.

12°C / 23°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A