Výskyt mikrobů v chlazeném drůbežím mase
7.8.2008
Mikrobiologický stav chlazeného drůbežího masa je často problematický. Po porážce dochází ke snížení aktivity imunitního systému zpracovávané drůbeže. Množství přítomných mikroorganismů se nejdříve zvyšuje na povrchu, posléze v hlubokých vrstvách jatečně opracovaného těla. Dochází ke zpoždění růstu aerobních a urychlení množení anaerobních mikroorganismů.
Nezávisle na použitém způsobu balení (ve vzduchu, za vakua nebo v atmosféře ochranného plynu) se trvanlivost masa zvyšuje při snižování skladovacích teplot z 4 až na minus 2 °C. Při vysoké vlhkosti povrchu ošetřované drůbeže a vysoké relativní vlhkosti vzduchu při balení je drůbeží maso méně stabilní, než maso hovězí nebo vepřové. Proto je obzvlášť nutné rychlé ochlazení během zpracování a nezbytná pečlivá sanitace.
MITROFANOV, N., S.; Mikrobiologia ochlažděnnovo mjasa pticy
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
15.04.

11°C / 17°C
16.04.

12°C / 22°C
17.04.

12°C / 23°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A