Nakládání s VŽP bude jednodušší
5.8.2008
Vymezení pojmu "vedlejší živočišné produkty"
Podle údajů, které uvádějí orgány EU, produkují jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské podniky ročně více než 15 milionů tun vedlejších živočišných produktů. Těmi se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva, odpad z mlékáren apod., na rozdíl od hlavních produktů, kterými se rozumí maso určené k výživě lidí, mléko, vejce, med, apod.
S ohledem na obrovské množství vedlejších živočišných produktů, které je jednak dále možné využívat pro technické účely, nebo je v případě jejich nevyužívání tzv. neškodně odstranit, přijala evropská Komise dne 10. 7. legislativní návrh, který by měl být velkým zjednodušením pro nakládání s těmito surovinami živočišného původu.
Smyslem zamýšleného návrhu, který bude posléze po přijetí platit i pro ČR, je snížení zbytečného administrativního zatížení spočívající v některých případech v duplicitě dosud platných předpisů. Změnu by měli ocenit především producenti i zpracovatelé vedlejších živočišných produktů, přičemž vždy bude, jako dosud, prioritní hledisko neohrozit zdraví lidí, ani zvířat, a neohrozit životní prostředí. Dojde ke zjednodušení procedury schvalování podniků a k jasnějšímu stanovení hranic kompetencí dozorových orgánů.
K návrhu se samozřejmě vyjádří, právě kvůli možnému riziku pro člověka i EFSA - Evropský úřad pro potraviny a SCCP - Vědecký výbor pro spotřebitelské produkty.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Zdroj: Agronavigátor
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A