Poptávka po kozích produktech roste, chovatelé rozšiřují stáda
28.7.2008
"Chov koz je zaměřen především na produkci mléka s následným zpracováním na výrobky ve specializovaných farmách," stojí ve zprávě MZe. V roce 2001 bylo dojeno 1559 koz chovaných ve stádech a loni už 2389. Letos by farmáři měli dojit 2500 koz. Díky tomu roste produkce kozího mléka, která se zvýšila z 850.000 litrů v roce 2001 na loňských 1,2 milionu litrů. Výroba kozích sýrů vzrostla z 85 tun v roce 2001 na 120 tun v loňském roce. Letos odborníci předpokládají nárůst produkce kozího mléka na 1,25 milionu litrů a kozích sýrů na 125 tun.
"Výroba kozích sýrů je soustředěna do faremních chovů koz, kde se zároveň mléko zpracovává. V ČR není speciální mlékárna nebo sýrárna, která by vykupovala a zpracovávala ovčí nebo kozí mléko," uvedlo ve své zprávě MZe.
Chov v uplynulých letech kvůli rostoucí poptávce po výrobcích z kozího mléka rozšiřovala například Kozí farma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou. Rodinný podnik, který před 14 lety začínal se dvěma zvířaty, se nyní stará o 225 koz a má vlastní mlékárnu. Nejvíce výrobků dodává do pražských obchodů se zdravou výživou, loni je kozí farma začala vyvážet i na Slovensko.
"Zájem zákazníků roste, trh se ale pomalu zaplňuje," uvedl farmář Matěj Pastrňák. Farma, která je zapojena do systému ekologického zemědělství, denně zpracuje několik stovek litrů kozího mléka. Vyrábí z něj asi šest druhů výrobků - mléka, kefíry, sýry, sladké krémy i jogurty, a to v několika příchutích. Loňskou novinkou je syrovátkový nápoj.
Podle MZe se v Česku v poslední době začínají rozšiřovat i masná plemena koz, která se dosud chovala pouze okrajově. Češi totiž přicházejí na chuť kůzlečímu masu, které jde nejvíce na odbyt před Velikonocemi. Kůzlečí maso, které je ve srovnání s vepřovým i třikrát dražší, se o Velikonocích objevuje hlavně na pultech supermarketů ve velkých městech.
Podniků, které se starají o více než sto koz, je v Česku asi 12. Kozí farmy začaly vznikat na počátku 90. let minulého století, předtím se kozy na venkově chovaly jen v malém. Později ale asi polovina farem zanikla, protože na jejich výrobky ještě nebyl připraven trh, chyběly i vhodné zpracovatelské technologie. Oboru se díky rostoucí poptávce po biopotravinách a dotacím daří hlavně v posledních sedmi letech.
Chovat kozy je podle odborníků úplně jiná práce než třeba chov skotu nebo ovcí. "Kozy jsou neuvěřitelně chytrá zvířata s inteligencí vlčáka. Nemůžete při starosti o ně polevit v pozornosti," tvrdí soukromý zemědělec Vladimír Sládeček v Zásadě u Rašovic na Chomutovsku.
I když početní stavy koz v tuzemských chovech rostou, tak v řadě zemí EU jsou kozy mnohem rozšířenější. V chovu koz figurují na předních místech Řecko se 4,9 milionu kusů, Španělsko s 2,8 milionu a Francie s 1,3 milionu kusů.
Kozí mléko a sýry mají podle odborníků příznivý vliv na léčbu řady nemocí. Jsou vhodné zejména k podpoře léčby kožních a střevních alergií, mohou posloužit jako plnohodnotná náhrada pro osoby trpící nesnášenlivostí vůči bílkovině kravského mléka. Mezi zákazníky kozích farem proto převažují především vyznavači zdravé výživy nebo nemocní lidé.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A