EU chrání značku České pivo

25.7.2008

Podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého některé pivovary již mají tuto značku na etiketě delší dobu.  Zatím to ovšem bylo nezávazné.  Základními požadavky pro užívání chráněného označení jsou nyní místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení.
Pivovary, které  budou na etiketách označení České pivo uvádět, bude ale nyní kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři se jim mohou dívat třeba do varných listů, kde jsou zapsány všechny suroviny, technologické postupy a parametry piva.

Ne všechny pivovary ochranné značení využijí. Některí se k němu staví zdrženlivě, některé by naopak stály o označení "Moravské pivo". Lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj oznámil, že chce využít chráněné zeměpisné označení České pivo zatím jen pro svůj Gambrinus, což je nejprodávanější české pivo.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A