EU chrání značku České pivo

25.7.2008

Podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého některé pivovary již mají tuto značku na etiketě delší dobu.  Zatím to ovšem bylo nezávazné.  Základními požadavky pro užívání chráněného označení jsou nyní místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení.
Pivovary, které  budou na etiketách označení České pivo uvádět, bude ale nyní kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři se jim mohou dívat třeba do varných listů, kde jsou zapsány všechny suroviny, technologické postupy a parametry piva.

Ne všechny pivovary ochranné značení využijí. Některí se k němu staví zdrženlivě, některé by naopak stály o označení "Moravské pivo". Lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj oznámil, že chce využít chráněné zeměpisné označení České pivo zatím jen pro svůj Gambrinus, což je nejprodávanější české pivo.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
11°C / 18°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
9°C / 18°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A