Fermentace v zařízení na výrobu bioplynu likviduje původce chorob
25.7.2008
- Při teplotě 38 °C ve fermentoru byli nejpozději po čtyřech dnech usmrceni všichni testovaní fytopatogeni (viz přehled). Houba Ustilago maydis (původce sněti kukuřičné) přežila za této teploty pouze jeden den.
- Také houby s odolnými sklerocii (jako např. kořenomorka bramborová Rhizoctonia solani) se po osmi hodinách již nerozmnožovaly.
- Původce bakteriální kroužkovitosti bramboru (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) může pravděpodobně přežívat až čtyři týdny, pokud je v hlízách chráněn okolním pletivem.
Původce
|
Choroba
|
Plodina
|
Inaktivní po1)
|
Zkoumaný orgán
|
Fusarium graminearum
|
tvorba mykotoxinů, tvorba deformovaných zrn
|
obiloviny, trávy, kukuřice
|
1 den
|
obilky pšenice
|
Microdochium nivale
|
plíseň sněžná
|
trávy, obiloviny
|
8 hodin
|
obilky pšenice
|
Ustilago maydis
|
sněť kukuřičná
|
kukuřice
|
1 den
|
spory
|
Rhizoctonia solani
|
pozdní hniloba cukrovky, choroba kořenů a kořenových krčků
|
cukrovka, brambory, kukuřice
|
8 hodin
|
sklerocia
|
Sclerotinia sclerotiorum
|
hniloba, rakovina
|
řepka, luskoviny, slunečnice atd.
|
8 hodin
|
sklerocia
|
Globodera rostochiensis
|
cystotvorné háďátko bramborové2)
|
brambory
|
4 dny
|
cysty
|
Globodera pallida
|
cystotvorné háďátko bramborové2)
|
brambory
|
4 dny
|
cysty
|
Ralstonia solanacearum
|
hnědá hniloba2)
|
brambory
rajčata
|
2 dny3)
7 dnů3)
|
izolované klíčky na hlízách
|
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
18.04.
11°C / 18°C
19.04.
9°C / 18°C
20.04.
10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A