Fermentace v zařízení na výrobu bioplynu likviduje původce chorob
25.7.2008
Pro bioplynové stanice je digestát důležitým vícesložkovým hnojivem. Často je však diskutována otázka, zda původci chorob mohou přežívat procesy probíhající v těchto zařízeních a při používání digestátu jako hnojiva na pole vyvolávat choroby. Především v osevních postupech se zastoupením kukuřice a malého počtu dalších plodin by se mohli někteří patogeni šířit i při optimální ochraně rostlin. S cílem objasnit tuto otázku prováděli vědci z Bavorského zemského ústavu zemědělského ve Freisingu rozsáhlé pokusy. Za mezofilních podmínek bylo testováno, jak dlouho někteří patogenní činitelé ve fermentorech přežívají. Zde jsou nejdůležitější výsledky:
- Při teplotě 38 °C ve fermentoru byli nejpozději po čtyřech dnech usmrceni všichni testovaní fytopatogeni (viz přehled). Houba Ustilago maydis (původce sněti kukuřičné) přežila za této teploty pouze jeden den.
- Také houby s odolnými sklerocii (jako např. kořenomorka bramborová Rhizoctonia solani) se po osmi hodinách již nerozmnožovaly.
- Původce bakteriální kroužkovitosti bramboru (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) může pravděpodobně přežívat až čtyři týdny, pokud je v hlízách chráněn okolním pletivem.
Reakce patogenů ve fermentoru
Původce
|
Choroba
|
Plodina
|
Inaktivní po1)
|
Zkoumaný orgán
|
Fusarium graminearum
|
tvorba mykotoxinů, tvorba deformovaných zrn
|
obiloviny, trávy, kukuřice
|
1 den
|
obilky pšenice
|
Microdochium nivale
|
plíseň sněžná
|
trávy, obiloviny
|
8 hodin
|
obilky pšenice
|
Ustilago maydis
|
sněť kukuřičná
|
kukuřice
|
1 den
|
spory
|
Rhizoctonia solani
|
pozdní hniloba cukrovky, choroba kořenů a kořenových krčků
|
cukrovka, brambory, kukuřice
|
8 hodin
|
sklerocia
|
Sclerotinia sclerotiorum
|
hniloba, rakovina
|
řepka, luskoviny, slunečnice atd.
|
8 hodin
|
sklerocia
|
Globodera rostochiensis
|
cystotvorné háďátko bramborové2)
|
brambory
|
4 dny
|
cysty
|
Globodera pallida
|
cystotvorné háďátko bramborové2)
|
brambory
|
4 dny
|
cysty
|
Ralstonia solanacearum
|
hnědá hniloba2)
|
brambory
rajčata
|
2 dny3)
7 dnů3)
|
izolované klíčky na hlízách
|
1) při teplotě 38 °C ve fermentoru, 2) karanténní choroba, 3) laboratorní pokus ve vodě
Zdroj: Bavorský zemský ústav zemědělský, Institut ochrany rostlin
Pokusy zaměřené na schopnost přežívání dalších fytopatogenních organismů, jako např. původce rakoviny bramboru Synchytrium endobioticum, dosud nebyly provedeny.
Zdroj: http://www.agronavigator.cz
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A