V potravinářském průmyslu, stejně jako v řadě průmyslových odvětví, dochází k mnoha význačným změnám. Potravinářské společnosti si hledí udržet své pozice na trhu, postupně rozšiřovat řady výrobků a přizpůsobovat je požadavkům spotřebitelů, kteří kladou důraz na své zdraví. Těmto požadavkům vyhovuje mimo jiné i přípravek obsahující citrusovou vlákninu.
Z důvodů vysoké a stabilní vaznosti vody je citrusová vláknina používána zvláště pro snižování obsahu tuků v jemných pekařských výrobcích. Záměrem výrobců je vytořit dokonale měkké a šťavnaté potraviny, které se od tradičních pekařských výrobků odlišují pouze v nepatrné míře. Citrusová vláknina obohacuje potravinářské výrobky, podporuje vznik nových značek potravin, které jsou vysoce ceněny zejména s ohledem na zdraví spotřebitelů. Tento přístup je zajímavý hlavně z hlediska snižování obsahu tuků v koláčích, ale také muffinů nebo brownies, tedy u výrobků, které jsou pro svůj vysoký obsah tuku považovány za nezdravé. Proto se s velkým úspěchem, zejména v této oblasti, používá citrusová vláknina. Vláknina je optimálně vhodná pro použití při snižování obsahu tuků, aniž by se vyráběly drobivé a suché pekařské výrobky.
V současné době se nepohlíží na masné výrobky jako na potraviny, ve kterých je běžně obsažena dietní citrusová vláknina. Tyto složky se snadno uplatňují při obohacování suroviny pro párky, zvláště, je-li u nich nutné snižovat obsah tuku. V každém případě je do výrobního procesu přidávána voda. Výrobci stále hledají nové složky pro výrobu potravin, které jsou schopny navázat dostatečné množství vody a současně tak přispívat k požadované konzistenci výrobku.
Pro takový účel je vhodné použít praktickou ovocnou vlákninu. Masný výrobek, který obsahuje nižší množství než 10 % tuku a je vyroben pouze z libového masa je příliš suchá potravina, jež je pro spotřebitele nepřijatelná. Je lepší udržovat obsah bílkovin na stejné úrovni podle výrobních parametrů tak, aby bylo dosaženo vyššího obsahu vody, což rovněž vede ke snížení obsahu tuků za použití ovocné vlákniny.
Játrové masné várobky a paštiky jsou typickými produkty, které jsou považovány za nezdravé protože obsahují velké množství tuku. Je třeba vzít v úvahu, že tuková složka má vliv na dobrou chuť a krémový pocit v ústech.
S náhradou části tukové složky citrusovou vlákninou je možné vyrábět šťavnaté nízkotučné masné výrobky.
Výrobek z citrusové vlákniny Herbacel AQ Plus Citrus Fibre se úspěšně podílí na inovaci na trhu. Dává potravinářských výrobcům možnost, zlepšit kvalitu vyráběných potravin a současně úspěšně řešit existující technologické problémy.
Přípravel Herbacel AQ Plus Dietary Fibres slouží k obohacování potravin vlákninou, ke snížení obsahu tuku a energetického obsahu. Dochází ke spojení kvalitativních vlastností s technologickými výhodami nejen pro spotřebitele, ale také pro celý potravinářský průmysl, který je použitím nových vhodných složek připraven na budoucnost.
Autor: redakce APIC