Statistika o výrobě masa v ČR

14.7.2008

Od ledna do března dodali jihočeští výrobci masa na trh více jak 15.000 tun, což bylo meziročně o 9 % více. Za nimi skončili výrobci ze Středočeského kraje a z Vysočiny, kteří odprodali o 1.500 tun méně. Celková tuzemská výroba masa tak přesáhla 103.000 tun. Jihočeši se na výrobě masa v ČR podílejí 15%. Vepřového masa za první tři měsíce vyrobili 12.081 tun, což byla 1/7 veškeré domácí produkce. Loni za stejné období dodali na jatka o 10 % vepřového méně.
Vyšší produkci zaznamenali chovatelé i v hovězím mase. Zpracovatelé ho odebrali skoro 3000 tun, meziročně o 5 % více. Výroba roste i u skopového a jehněčího, třetinový pokles nastal v dodávkách koňského masa.
Mezi regiony zaznamenaly nejvyšší růst produkce v Ústeckém kraji, kde letos zemědělci vyrobili o 14,5 % masa víc (4500 tun). Růst výroby pak evidovali už jen v Pardubickém kraji, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Dramatický propad produkce masa nastal v Karlovarském kraji, loni tamní farmáři vyrobili 954 tun, letos to bylo podle statistiky však jen 84 tun.
Výroba masa (vyjma drůbežího ) se v Česku za první tři měsíce meziročně snížila o 0,6 % na 103.751 tun. Nižší byla jak produkce hovězího, tak i telecího. Naopak výroba skopového vzrostla o polovinu
Zdroj: vetweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A