EU bude posilovat potravinářský sektor
2.7.2008
Proto se sešla odborná skupina v čele s místopředsedou Evropské komise Günter Verheugen. Jejími členy jsou komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová Boelová, komisařka pro ochranu spotřebitelů Meglena Kuneva, komisařka pro zdraví Androulla Vassiliou a odborníci z veřejného i soukromého sektoru. Jejich úlohou bude identifikovat a označit témata, která určují konkurenceschopnost a formulovat soubor doporučení, která by zajistila stabilní podmínky pro nadcházející roky. Evropský zemědělsko-potravinářský průmysl je důležitý sektor s tisíci vysoce dynamickými malými společnostmi. Klíčem jeho úspěchu je v kvalitě produkce a dostupné ceně.
Brusel se začal starat o zemědělsko-potravinářský průmysl, neboť zahrnuje širokou paletu výrobků. Podle statistiky představují potravináři spolu s nápojáři jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících odvětví v Evropě. Pracuje v něm asi 280 000 společností, z nichž přes 90 procent jsou malé a střední podniky, zaměstnává čtyři miliony lidí a je na špičce v obratu, který se za rok pohybuje kolem 800 miliard eur.
Komise počítá s řešením problémů dvěma cestami. Za prvé pracuje na novém obchodním režimu, který by měl evropské podnikatele dostat na stejnou úroveň se zahraničními konkurenty a za druhé vyjedná se třetími zeměmi preferenční obchodní dohody, které mohou eliminovat vliv tarifních i netarifních bariér. Komise chce také při navrhování nařízení pro tento sektor najít rovnováhu mezi otázkou bezpečnosti potravin a jejich koonkurenceschopnosti. K tomu má k dispozici různé nástroje, jako jsou například exportní refundace, možnost dovozu surovin na zpracování apod.
Brusel se začal starat o zemědělsko-potravinářský průmysl, neboť zahrnuje širokou paletu výrobků. Podle statistiky představují potravináři spolu s nápojáři jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících odvětví v Evropě. Pracuje v něm asi 280 000 společností, z nichž přes 90 procent jsou malé a střední podniky, zaměstnává čtyři miliony lidí a je na špičce v obratu, který se za rok pohybuje kolem 800 miliard eur.
Komise počítá s řešením problémů dvěma cestami. Za prvé pracuje na novém obchodním režimu, který by měl evropské podnikatele dostat na stejnou úroveň se zahraničními konkurenty a za druhé vyjedná se třetími zeměmi preferenční obchodní dohody, které mohou eliminovat vliv tarifních i netarifních bariér. Komise chce také při navrhování nařízení pro tento sektor najít rovnováhu mezi otázkou bezpečnosti potravin a jejich koonkurenceschopnosti. K tomu má k dispozici různé nástroje, jako jsou například exportní refundace, možnost dovozu surovin na zpracování apod.
Zdroj: vetweb
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A