Sarkosporidie u prasat

23.6.2008

 Výsledky několika studií mapujících sarkosporidiové infekce u prasat prokázaly, že prasata (zejména z volnéhom chovu) mohou být silně infikována sarkosporidiemi. 
Sarkosporidie (starší název svalovky) jsou prvoci patřící do kmene Apicomplexa, čeledi Sarcocystidae. Jsou to vícehostitelské kokcidie různých obratlovců. Finální hostitel, v něm probíhá sexuální část životního cyklu, se nakazí pozřením cyst obsažených ve tkáni infikovaného mezihostitele. Ve střevě vznikající oocysty odcházejí s trusem hostitele do vnějšího prostředí, kde zůstávají infekční měsíce až roky. S kontaminovanou potravou se dostanou do střeva, dále do jeho vnitřních orgánů a nakonec do svaloviny.
Z tohoto důvodu odborníci ze Spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR) při hodnocení sarkosporidiových infekcí u prasat zohlednili i význam sarkosporidiových infekcí u lidí. Výsledkem analýzy bylo, že se infikované vepřové maso může stát zdrojem nákazy pro lidskou populaci prostřednictvím konzumace syrového masa a uzenin vyrobených ze syrového masa. Případové zprávy k výskytu sarkosporidiózy u lidí v Německu jsou sporadické, protože toto onemocnění nepodléhá ohlašovací povinnosti a výskyt klinických symptomů koreluje s infekční dávkou. Pokud proběhne u člověka jen slabá infekce bez manifestace klinických příznaků, vede konzumace syrového masa prasat silně kontaminovaných sarkosporidemi (S. suihominis) po 6-12 hodinách k nevolnosti, zvracení, oběhovým obtížím a průjmu. Tyto obtíže v průběhu 1 až 2 dnů vymizí.
Jako prevenční opatření BfR doporučuje dostatečné tepelné ošetření masa a masných produktů před spotřebou nebo zmrazování minimálně po dobu tří dnů při teplotě mínus 20 stupňů.  

BfR: Freilandschweine häufig mit Sarkosporidien infiziert. Fleisch unbedingt erhitzen. [cit. 2008-06-17],

 

 

Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A