Nový pokrok ve výzkumu strupovitosti brambor
12.6.2008
Strupovitost brambor způsobovaná bakterií Streptomyces scabies je globální problém. A tak mezinárodní konference o strupovitosti brambor (International Common Scab Conference) konaná v březnu 2007 v Ontariu byla vynikající příležitostí diskutovat o této chorobě z celosvětového pohledu. Tuto konferenci navštívilo přibližně 155 lidí, většina z nich byli pěstitelé brambor. Konference byla sponzorována organizací Ontario Potato Board a organizována ministerstvem zemědělství státu Ontario (Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs – OMAFRA). Třináct řečníků zúčastněných, někteří z nich přicházející zdaleka – až z Austrále a jižní Afriky.
Mezi řečníky, výzkumníky a pěstiteli existoval konsensus v tom, že výskyt a intenzita strupovitosti brambor se v posledních deseti letech stále zvyšuje. Pro vysvětlení toho byly předloženy čtyři důvody:
- Vývoj agresivnějších kmenů patogenu strupovitosti brambor.
- Vyšší rozloha pěstování citlivých kultivarů.
- Šíření patogenu strupovitosti v infikované sadbě.
- Špatné půdní podmínky způsobené krátkými rotačními cykly a utužováním půdy.
Na konferenci byly diskutovány praktiky ochrany doporučované pro strupovitost a opět existoval konsensus mezi účastníky, že téměř všechny z doporučovaných praktik managementu poskytují proměnlivé výsledky. Dr. Garry Secor ze státní univerzity v Severní Dakotě to shrnul: Jediná věc, která je konzistentní s ochranou proti strupovitosti je inkonzistentnost metod ochrany. Toto konstatování zní opravdu důvěrně známě všem pěstitelům brambor.
Byla zvažována stálá genetická rezistence, která je nejspolehlivější metodou ochrany. V polích infikovaných strupovitostí by měly být vysazovány jen kultivary se stálou rezistencí. Bohužel rezistentní odrůdy nejsou k dispozici pro všechny trhy a všechny pěstební oblasti. Programy šlechtění brambor ve světě nyní kladou důraz na šlechtění klonů s rezistencí vůči strupovitosti v časných stadiích procesu pěstování.
Dr. Doug Rouse z univerzity ve Wisconsinu poskytl prezentaci o použití fumigantu chloropikrinu (Pic-Plus) pro ochranu proti strupovitosti. Výsledky jeho pokusu s fumigací v řádcích provedeného v roce 2005 ukázal, že chloropikrin značně snížil výskyt a intenzitu strupovitosti, když byl použit v dávkách 90 a 112 kg na ha. Paralelní faremní pokusy daly podobné výsledky.
Dr. Leslie Wanner, pat
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]