Výskyt salmonely u krůt v EU
19.5.2008

Salmonella je patogen, který ve značné míře způsobuje onemocnění u lidí. Důležitým zdrojem infekcí u lidí způsobených salmonelou jsou hospodářská zvířata a potraviny živočišného původu. Aby se snížil výskyt salmonelóz v EU, zamýšlí se v rámci Společenství přijmout legislativu, ve které budou stanoveny pro zvířata určená k produkci potravin, včetně chovů krůt, cíle, kterých by se mělo,v souvislosti s výskytem salmonely, dosáhnout. Za tímto účelem byl proveden v EU průzkum zaměřený na zjištění výskytu salmonely u komerčních hejn krůt (hejno: minimálně 250 krůt pro chov nebo 500 krůt pro výkrm). Tento průzkum byl již třetím průzkumem provedeným ve Společenství.
Odběr vzorků u hejn krůt se prováděl v období říjen 2006–září 2007. Validované výsledky, které byly následně analyzovány, byly získány celkem z 539 hejn krůt pro chov a 3 769 hejn krůt pro výkrm. Do průzkumu se zapojilo kromě zemí EU i Norsko. Zjistilo se, že se v rámci EU vyskytuje salmonela u 13,6 % hejn krůt pro chov a u 30,7 % hejn krůt pro výkrm.
U hejn krůt testovaných pozitivně na salmonelu dochází k následné kontaminaci krůtího masa. Riziko pro zdraví člověka se zvyšuje při nedostatečné tepelné úpravě tohoto masa nebo v důsledku křížové kontaminace jiných potravin. Dostatečnou tepelnou úpravou a přísnou hygienou v kuchyni se riziko, které představuje salmonela v krůtím mase, snižuje.
Ačkoliv budou po přechodné období v rámci Společenství stanoveny cíle pravděpodobně pouze pro snížení výskytu S. Enteritidis a S. Typhimurium, je možné, aby jednotlivé země ve svých národních programech kontroly salmonely přijímaly opatření na snížení i ostatních serovarů, které představují v dané zemi vážné zdravotní riziko.
K dispozici je souhrn z monitoringu výskytu salmonely u krůt v EU 2006–2007 (Příloha 1), úplná zpráva (Příloha 2) a přílohy k této zprávě (Příloha 3).
Příloha 1: Souhrn ze zprávy (pdf, 28 kB, 2 strany)
Příloha 2: Zpráva o výskytu salmonely u krůt v EU 2006–2007 (pd
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]