Použití bylinek a koření v masném průmyslu

19.5.2008

Odborné sdružení průmyslu zpracování koření v Německu informuje o očekávaných výsledcích v souvislosti s nařízeními Evropské unie o aromatech. Evropská unie a německá spolková vláda nevyžadují omezování při použití bylin a koření – chtějí spotřebitelům poskytnout přídatné látky přítomné v potravinách na ryze přírodním základě. Nyní pracuje Evropská komise na „návrhu nařízení Evropského parlamentu o účincích aromat a určitých potravinářských přídatných látkách s aromatickými vlastnostmi“. Návrh tohoto nařízení byl po prvním čtení v létě 2007 v Evropském parlamentu zamítnut.
Očekávalo se, že další porada ohledně návrhu nařízení proběhne v březnu 2008.  Z Evropského parlamentu pronikají informace o důležitých úpravách, které provádějí poslanci Evropské unie. Také odborné sdružení výrobních podniků zpracujících koření stejně jako evropský svaz výrobců koření, ESA (European Spice Association) jsou proti plánovanému nařízení v původně předložené formě. Předpokládá se, že nové předpisy budou uvedeny v platnost v roce 2009.
Odborný svaz zpracovávatelů koření a evropský svaz výrobců koření, ESA se shodují v tom, že Evropský parlament  musí ještě nalézt rozumné řešení vzniklých problémů.
 
Důvody pro odmítavý postoj průmyslu zpracovávajícího koření jsou následující:
·          V nařízení bylo uvedeno, že budou u výrobců využívány, místo přirozených bylinek a koření, posilující aromatické látky. Toto také platí dokonce i pro biopotraviny.
·          Ustanovení se nezakládá na uplatnění nových vědeckých poznatků o bylinkách a koření.
·          Nařízení neposkytuje vyšší bezpečnost potravin a tím pádem přímo neslouží k ochraně zdraví spotřebitelů.
·          Nařízení by neměla vést k tomu, že by se ve složení vyráběných potravin snižoval obsah přirozených, ochranných antioxidantů a druhotných rostlinných
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.11.
Počasí na den 21.11.
-4°C / 1°C

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A