Použití bylinek a koření v masném průmyslu
19.5.2008
Odborné sdružení průmyslu zpracování koření v Německu informuje o očekávaných výsledcích v souvislosti s nařízeními Evropské unie o aromatech. Evropská unie a německá spolková vláda nevyžadují omezování při použití bylin a koření – chtějí spotřebitelům poskytnout přídatné látky přítomné v potravinách na ryze přírodním základě. Nyní pracuje Evropská komise na „návrhu nařízení Evropského parlamentu o účincích aromat a určitých potravinářských přídatných látkách s aromatickými vlastnostmi“. Návrh tohoto nařízení byl po prvním čtení v létě 2007 v Evropském parlamentu zamítnut.
Očekávalo se, že další porada ohledně návrhu nařízení proběhne v březnu 2008. Z Evropského parlamentu pronikají informace o důležitých úpravách, které provádějí poslanci Evropské unie. Také odborné sdružení výrobních podniků zpracujících koření stejně jako evropský svaz výrobců koření, ESA (European Spice Association) jsou proti plánovanému nařízení v původně předložené formě. Předpokládá se, že nové předpisy budou uvedeny v platnost v roce 2009.
Odborný svaz zpracovávatelů koření a evropský svaz výrobců koření, ESA se shodují v tom, že Evropský parlament musí ještě nalézt rozumné řešení vzniklých problémů.
Důvody pro odmítavý postoj průmyslu zpracovávajícího koření jsou následující:
· V nařízení bylo uvedeno, že budou u výrobců využívány, místo přirozených bylinek a koření, posilující aromatické látky. Toto také platí dokonce i pro biopotraviny.
· Ustanovení se nezakládá na uplatnění nových vědeckých poznatků o bylinkách a koření.
· Nařízení neposkytuje vyšší bezpečnost potravin a tím pádem přímo neslouží k ochraně zdraví spotřebitelů.
· Nařízení by neměla vést k tomu, že by se ve složení vyráběných potravin snižoval obsah přirozených, ochranných antioxidantů a druhotných rostlinných
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]