Legislativní plán DG SANCO na rok 2008
17.4.2008
Poradní skupina pro potravinářský řetězec, zdraví zvířat a rostlin (Advisory Group on the Food Chain, Animal Health and Plant Health) projednávala 7. 3. 2008 plán technických legislativních opatření Generálního direktorátu pro zdraví a záležitosti spotřebitelů - DG SANCO (Directorate General for Health and Consumer Affairs) na r. 2008.
Z hlediska komitologie musí regulační výbor tvořený zástupci členských států nejprve objasnit Komisi návrhy před jejich přijetím k projednávání.
Během 1. čtvrtletí Komise plánovala stanovení kriterií pro listerie v hotových pokrmech a jejich postoupení k připomínkování.
Ve 2. čtvrtletí se Komise bude zabývat problémem falšování masa na základě požadavků na vysledovatelnost (traceability). V jednom z návrhů je pro živočišné produkty požadováno, aby vedle data minimální trvanlivosti bylo uváděno i datum výroby a zmrazení. Obdobný další návrh požaduje průvodní dokumentaci až do dodání výrobku na trh.
Dále jsou ve 2. čtvrtletí na programu i TSE, což znamená, že budou zpracovány modifikované plány dozoru pro členské státy, aby mohlo být doloženo zlepšení epidemiologické situace týkající se BSE a TSE u malých přežvýkavců.
Ohledně GMO má DG SANCO zpracovat právní rámec pro stanovisko vydané úřadem EFSA.
Rovněž má dojít k úpravě kriterií pro snížení salmonel v hejnech krůt a také k vytvoření přehledu o potravinářských importech, aby bylo možno stanovit priority inspekcí zaměřených na ořechy a aflatoxiny.
Pro účely používání nutričních tvrzení má být vytvořena nová definice vlákniny, aby zahrnovala např. i přidané oligosacharidy (zatím zahrnuje jen přirozené zdroje nestravitelné vlákniny) a aby byla v souladu s Codex Alimentarius a byla k dispozici metoda stanovení. Je navržena definice: „jedlé sacharidické polymery přirozeně se vyskytující v potravinách ve stavu v jakém se konzumují; sacharidické polymery získané ze syrových materiálů fyzikálními, enzymovými nebo chemickými postupy; syntetické sacharidické polymery“. Také se uvažuje o tom, že do energetické hodnoty bude zakalkulováno sladidlo erytritol, a sice s konverzním faktorem 10 kJ/g (2,4 kcal/g) jako pro polyoly. Dále má být vydán nový seznam doporučených dávek vitaminů a minerálií.
Ve 3. čtvrtletí bude pozornost zaměřena na aktivní a inteligentní materiály přich&a
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]