Nové nařízení s metodami analýzy mléka a mléčných výrobků
3.4.2008
K nařízení 1255/1999/ES o společné organizaci trhu s mlékem a mléčnými výrobky bylo (v r. 2001) vydáno prováděcí nařízení 213/2001/ES stanovující pravidla pro provádění analýz a metody hodnocení. Nyní však již bylo nutno provést zásadní změny, jednak v souvislosti s technickým pokrokem v analytických metodách, jednak proto, že chyběly metody pro hodnocení vlastností požadovaných pozdějšími předpisy. Pro některé analýzy existují metody CEN, IDF, ISO nebo AOAC, ale pro některé nejsou na mezinárodní úrovni schváleny metody, které by se používaly jako referenční. Proto bylo vydáno nařízení 273/2008/ES, které určuje referenční metody pro chemickou, fyzikální, mikrobiologickou a organoleptickou analýzu a pravidla pro hodnocení souladu zjištěných hodnot jakosti mléka a mléčných výrobků s požadavky. Stanovují se i zásady pro používání rutinních metod. Stanovují se pravidla pro stanovení tzv. „stopovacích“ látek přidávaných do smetany nebo másla podle nařízení 1898/2005/ES týkajícím se podpory odbytu smetany a másla (triglicerid kyseliny enanthové, vanilin, ethylester beta-apo-8´karotenové kyseliny, β-sitosterol nebo stigmasterol). Kromě jiného se stanovují metody na zjištění přídavku kravského mléka při výrobě sýrů z mléka jiných přežvýkavců, pokud jsou na sýry poskytovány náhrady. Neexistují-li žádná ustanovení pro odběr vzorku, použije se ustanovení uvedené v normě ISO 707 IDF 50, Mléko a mléčné výrobky – Směrnice pro odběr vzorků.
Toto nařízení se použije od 31. 3. 2008 a původní nařízení 213/2001/ES se zrušuje.
Seznam příloh
Příloha I: Seznam referenčních metod (podle příslušnosti k určitým ustanovením nařízení 2771/1999/ES, 1898/2005/ES, 2921/90/ES, 214/2001/ES, 2658/87/ES, 2535/2001/ES, 1282/2006/ES; většinou odkazy na další přílohy)
Příloha II: Zhodnocení splnění zákonem stanovené mezní hodnoty s ohledem na šarži
Příloha III: Hodnocení posuzovatelů a spolehlivost výsledků organoleptických analýz
<
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]