Evropská komise přijala 30. ledna 2008 návrh nového předpisu o označování potravin,
21.2.2008
Evropská komise přijala 30. ledna 2008 návrh nového předpisu o označování potravin, a to vzhledem k řadě připomínek týkajících se přehlednosti, čitelnosti, srozumitelnosti a relevantnosti údajů a také nutnosti sjednocení různých požadavků na označování výživové hodnoty. Návrh nařízení má zahrnovat, jak opatření směrnice 2000/13 o označování, tak i směrnice 90/496 o označování nutriční hodnoty. Skutečnost, že předpis má mít formu nařízení, bude znamenat větší jednotnost napříč Evropou, pokud jde o všeobecné požadavky na povinné údaje. Členským státům má být ale ponechán určitý prostor pro vlastní doplňková opatření, která však nesmí narušovat pravidla EU. Diskutovaným momentem je, že členské státy mají volnou ruku, jakým způsobem budou prezentovat požadované nutriční informace.
Etikety na potravinách hrají při výběru významnou roli a mohou do značné míry ovlivnit způsob stravování spotřebitele. V popředí zájmu je uvádění údajů souvisejících s nutriční hodnotou a obsahem energie (kvůli extrémnímu rozšíření obezity).
Podle tohoto návrhu by:
* na přední straně obalu měla být uvedena energie, celkový tuk, nasycené tuky, sacharidy, přidaný cukr a sůl
* minimální velikost písma by měla být 3 mm (podle původního konceptu návrhu měla být minimální velikost písma 8 pt)
* zadní strana obalu by měla obsahovat povinné informace o denním množství, a také doporučit průměrnou potřebu energie pro muže a ženy ve věku od 19 do 50 let, kteří mají normální váhu a kondici. Velikost porce musí být teprve Komisí vymezena.
Tyto požadavky na nutriční označování se mají vztahovat na zpracované potraviny a nápoje, ale nikoli na nezpracované potraviny jako je maso a zelenina. Alkoholické nápoje kromě míchaných jsou ze současného návrhu vyjmuty (koncept návrhu požadoval povinné uvádění složek i u alkoholických nápojů). Zástupci Komise ospravedlnili výjimku ze směrnice pro víno, pivo a lihoviny „komplexností výrobních metod“ a „politickou volbou“. Směrnice se ale může po pěti letech konzultací rozšířit i na alkohol. Pokud by se tak stalo, výrobci alkoholických nápojů by museli odhalit kalorické hodnoty svých produktů.
Etikety na potravinách hrají při výběru významnou roli a mohou do značné míry ovlivnit způsob stravování spotřebitele. V popředí zájmu je uvádění údajů souvisejících s nutriční hodnotou a obsahem energie (kvůli extrémnímu rozšíření obezity).
Podle tohoto návrhu by:
* na přední straně obalu měla být uvedena energie, celkový tuk, nasycené tuky, sacharidy, přidaný cukr a sůl
* minimální velikost písma by měla být 3 mm (podle původního konceptu návrhu měla být minimální velikost písma 8 pt)
* zadní strana obalu by měla obsahovat povinné informace o denním množství, a také doporučit průměrnou potřebu energie pro muže a ženy ve věku od 19 do 50 let, kteří mají normální váhu a kondici. Velikost porce musí být teprve Komisí vymezena.
Tyto požadavky na nutriční označování se mají vztahovat na zpracované potraviny a nápoje, ale nikoli na nezpracované potraviny jako je maso a zelenina. Alkoholické nápoje kromě míchaných jsou ze současného návrhu vyjmuty (koncept návrhu požadoval povinné uvádění složek i u alkoholických nápojů). Zástupci Komise ospravedlnili výjimku ze směrnice pro víno, pivo a lihoviny „komplexností výrobních metod“ a „politickou volbou“. Směrnice se ale může po pěti letech konzultací rozšířit i na alkohol. Pokud by se tak stalo, výrobci alkoholických nápojů by museli odhalit kalorické hodnoty svých produktů.
Pravidla pro označování alergenů mají být rozšířena, takže budou zasahovat např. i do sféry veřejného stra
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]