Nové vydání vyhlášky o aditivech
31.1.2008
Vyhláška 4/2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin zrušuje a nahrazuje s účinností od 15. 2. 2008 vyhlášku 304/2004 ve znění vyhlášek 152/2005 a 431/2005. Do nového znění se promítají ustanovení nejnovějších předpisů ES týkajících se aditiv nebo je na ně odkazováno (směrnice 2006/52/ES, nařízení 884/2007/ES – červeň 2G). V názvu je zvýrazněno, že vyhláška zahrnuje i rozpouštědla (dříve byl použit obecný termín "pomocné látky").
Přepracováním směrnice došlo k změně členění příloh, čímž se vyhláška stává přehlednější (viz dále).
Přílohy k vyhlášce č. 4/2008 Sb.
Přílohy k vyhlášce č. 4/2008 Sb.
Příloha č. 1
Seznam přídatných látek obecně povolených při výrobě potravin s výjimkou barviv a sladidel
Příloha č. 2
Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití
Příloha č. 3
Seznam potravin a skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít jen některé přídatné látky
Příloha č. 4
Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
Tabulka 1: Seznam barviv povolených při výrobě potravin
Tabulka 2: Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některá barviva
Tabulka 3: Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin
Tabulka 4: Seznam dalších barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin
Tabulka 5: Seznam barviv, která lze použít při výrobě některých potravin nebo skupin potravin jednotlivě nebo v kombinaci do nejvyššího povoleného množství uvedeného v tabulce č. 6
Tabulka 6: Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze pou
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]