Jak se bude vyvíjet výroba vepřového masa ve světě?
17.1.2008
Podle FAO se ve světě v roce 2006 vyrobilo více než 276,5 mil. tun masa. Na celkové produkci se vepřové maso podílelo asi 107,5 mil. tun. Z celkem vyrobeného masa ve světě připadalo v průměru 40 kg na osobu a rok při největším podílu vepřového masa více než 15,5 kg.
Výroba vepřového masa ve světě má stále rostoucí tendenci. V období let 1990-1995 to bylo o 14,6 %, v letech 1995-2000 12,5 % a mezi lety 2000-2006 – 19,2 %. Podle odhadu FAO dosáhl meziroční růst od roku 2005 do roku 2006 3,3 %. FAO předpovídá pro rok 2007 další růst a to o 3,1 %, což představuje okolo 3,3 mil. t masa; celkové množství vyrobeného vepřového masa dosáhne 110,7 mil. tun.
Trendy ve výrobě vepřového masa (v 1000 t) za rok ve 20 zemích s největším ročním objemem výroby v roce 2006
|
2000
|
2001
|
2002
|
2003
|
2004
|
2005
|
2006
|
Čína
|
41406
|
42982
|
44358
|
45186
|
47016
|
50106
|
52267
|
USA
|
8597
|
8691
|
8929
|
Zdroj: UZPI
Regionální potravinaProjekt Ministerstva zemědělství Krajské informační střediskoKrajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem Počasí25.12. 26.12. 27.12.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A © Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/] |